Tegen staatssecretaris Raymond Knops van binnenlandse zaken is aangifte gedaan wegens het aanzetten tot discriminatie en racisme.
Het verwijt is dat hij op 1 september heeft deelgenomen aan een herdenking in Roermond, die het Nederlands kolonialisme, racisme en oorlogsmisdaden tijdens de oorlog tegen Indonesië van 1945 tot 1950 legitimeert en verheerlijkt.
De aangifte is in Hilversum gedaan door de AFVN – Bond van Antifascistische Oud-verzetsstrijders, met steun van drie andere organisaties voor mensenrechten. De antifascisten willen bovendien een verbod op deze herdenking.
Behalve tegen Knops hebben de antifascisten aangifte gedaan tegen vier andere deelnemers aan de gewraakte herdenking. Dat waren de voorzitster van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol, PVV-Kamerlid Martin Bosma, de burgemeester van Roermond, Rianne Donders-de Leest en de voorzitter van de herdenking, Jo Kneepkens. Broekers-Knol meldde zondag af te zullen treden.
De organisatoren van deze herdenking willen niet op deze aangifte reageren.
Tegen de tevens aanwezige gevolmachtigd minister van Curaçao is geen aangifte gedaan. De antifascisten willen nog overleg met haar en hopen op een verklaring waarin zij gezien het koloniale verleden van haar familie en haar land, haar deelname voorgoed afzegt.
De AFVN-BvA wijst erop, dat na een oproep van de bond de voorzitster van de Tweede Kamer Khadija Arib dit jaar wegbleef van deze omstreden herdenking. De bond stelt dat dit ook is omdat de Nederlandse massamoord op 150.000 Indonesiërs door Nederlandse militairen een groot element van moslim-discriminatie bezit, en Arib moslima is.
Ook een moslim-raadslid uit Roermond, Çoskun, weigerde deelname. Een Marokkaanse site, Amazigh Times, heeft verder vorige week over deze zaak een artikel gepubliceerd met als titel ‘Moord op Indonesische moslims’. Bij de herdenking in Roermond maakte voor het eerst de NPO tv-opnamen voor een moslimprogramma.
In Roermond wordt al 31 jaar herdacht dat er ongeveer 6.000 Nederlandse militairen omkwamen bij hun acties waarbij zij en hun medesoldaten 150.000 Indonesiërs ombrachten. De leiding van de herdenking heeft ondanks een uitdrukkelijk verzoek geweigerd om afstand te nemen van kolonialisme, racisme, discriminatie en oorlogsmisdaden.
De aangevers zijn ook gegriefd dat bij de herdenking de organisatie geen enkele aandacht besteedt aan de 150.000 Indonesische slachtoffers. Zij verwijten de organisatoren ook dat deze opnieuw leerlingen van een Roermondse basisschool hebben misleid en misbruikt om deel te nemen aan deze verheerlijking van oorlogsmisdaden.
Door de aanklacht tegen Knops is dit de tweede bewindspersoon van het kabinet Rutte III aan wie discriminatie en racisme ten laste wordt gelegd. Al eerder is Mark Rutte zelf als staatssecretaris definitief veroordeeld wegens aanzetten tot discriminatie, in zijn geval tegen Somaliërs.
De AFVN-BvA overweegt verder om een nieuwe aangifte te doen tegen de premier vanwege zijn uitspraak in de zaak en Lilli en Howick ‘Soms moet je hard zijn’, wegens kindermishandeling, schending van het VN-Kinderrechtenverdrag en discriminatie.