Ook officiële instanties zijn inmiddels gedwongen toe te geven dat het optreden van de politie tijdens de G20 top in Hamburg toch iets minder fris was dan ons na afloop werd voorgespiegeld. Inmiddels is bekend dat tegen 35 agenten aangifte is gedaan. Zeven van die aangiftes zijn afkomstig van de afdeling Interne Zaken van de politie zélf, wat op zijn minst opvallend genoemd kan worden. Volgens een woordvoerder van Interne Zaken zal het aantal aangiftes waarschijnlijk nog stijgen.
Bij 27 van de 35 aangiftes gaat het om verdenking van ‘het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel tijdens de uitoefening van het ambt’.
De burgemeester van Hamburg, Olaf Scholz (SPD), heeft lang volgehouden dat de politie helemaal niks te verwijten valt, maar dat wordt zo langzamerhand een onhoudbare positie. Ook de Tagesschau meldt inmiddels dat het geweld in een aantal gevallen overduidelijk van de politie uitging, en niet van de betogers. De Vereniging van Republikeinse Advocaten verweet Scholz al eerder dat hij zich volledig kritiekloos achter het optreden van de politie schaarde. Volgens de Vereniging ging de politie in Hamburg haar boekje herhaaldelijk ver te buiten.
Nog veel gênanter voor Scholz was een op Facebook gepubliceerde verklaring van een aantal winkeliers uit het Schanzenviertel (de wijk waarin de rellen en plunderingen grotendeels plaatsvonden) die de plunderaars niet spaarden, maar ook forse kritiek uitoefenden op de politie, die volgens hen elke pietluttigheid aangreep erop los te slaan of het waterkanon in te zetten: “We hebben gezien hoe dagen aaneen bij elke gelegenheid en buiten alle proporties het waterkanon werd ingezet, hoe mensen zonder enige aanleiding door de politie tegen de grond gewerkt of zelfs van hun fiets geslagen werden”. De winkeliers ontkenden ook dat het Zwarte Blok verantwoordelijk zou zijn voor de plunderingen:
Een veel groter deel [van de plunderaars] bestond uit kick-zoekende tieners, voyeurs en feestvierders, die we eerder bij de Schlagermove, een voetbalwedstrijd of een Bushido-concert verwachten te ontmoeten, dan bij een links-radicale demo….Meestal waren het dat soort mensen die – na de ruiten ingeslagen te hebben – beladen met gestolen goederen weg liepen.
De winkeliers besluiten met de hoop uit te spreken dat ‘een overbodig spektakel’ als de G20-bijeenkomst hen voortaan bespaard zal blijven.
Bron: Süddeutsche Zeitung