Hou je oorlog netjes Assad!

Een precisiebombardement geeft u en mij het gevoel dat er precies is gebombardeerd. Dat er geen burgerslachtoffer zijn gevallen. U weet misschien nog hoe op die wijze een ‘schone oorlog’ werd gevoerd tegen Irak.

Beelden van leed en drama werden vakkundig als ‘precisie’ op uw beeldbuis vertoont. Iraakse tanks werden opgeblazen door een overmacht aan technologisch superieure Amerikaanse tanks. Over de inhoud van de Iraakse tanks werd niet gesproken. We zagen ze niet eens. Beelden van afgeslachte Iraakse soldaten waren, op enkele uitzonderingen na, nauwelijks voorhanden.

Amerika heeft geleerd van Vietnam. Van de tijd dat beelden van paranoïde Amerikaanse soldaten die Vietnamese burgers vermoordden omdat ze wel eens spionnen van de Vietcong konden zijn de wereld overgingen. Dat ze hele dorpen uitmoordden, napalmbommen gooiden, complete bossen ontbladerden met ‘Agent Orange.’ De tijd dat het Amerikaanse leger dacht dat de Vietcong-soldaten op zouden raken als je er maar genoeg uitmoordde, de zogenaamde ‘Body count.’

Sindsdien houdt Amerika haar oorlogen netjes. Reporters gaan ‘embedded’ naar het slagveld alwaar ze een rondleiding krijgen van de keurige oorlog die zij voeren met bommen, granaten en technologisch overmacht zonder dat er ook maar een burgerdode is gevallen. Nou ja, hier en daar een enkele burgerdode om te accentueren dat het om een enkeling gaat.

En dan worden we getrakteerd op een gasaanval van Assad. Vreselijke beelden, vies en vuig, wreed en afschuwelijk. Beelden die de realiteit van een oorlog weergeven. Beelden waaraan we niet meer gewend zijn. Beelden die niet ‘schoon’ zijn.

Amerika heeft daarom een paar raketten op het Syrië van Assad gegooid. Schone raketten natuurlijk, waarvan we alleen krijgen te horen hoe succesvol de aanval was en een paar zwart-wit beelden met een wit kruisje krijgen te zien, met als afsluiting een keurige plof.  Zoals het hoort. Want wij zijn de goeden en houden het netjes. En hebben begrip voor die keurige, boze Amerikanen die een nette oorlog wensen.

– Eerder verschenen bij Defrysk