Martin McGuinness, burgerrechtenstrijder, guerrillero, vredestichter

Martin_McGuinness_2009De achtergrond van “the troubles” gaat het gestuurde mediabewustzijn te boven. De emancipatiebeweging van katholieken in de Six Counties, door de Britten Noord-Ierland, of al even onjuist: Ulster, genoemd, paste bij de bewegingen van de jaren zestig, nog het meest bij de zwarte burgerrechtenbeweging in de VS, de belangrijkste organisatie heette People’s Democracy.
De Britten (eigenlijk moet je gewoon zeggen waar het op staat: de Engelsen) stuurden het leger er op af om de onrust te onderdrukken, en daarmee werd het Iers Republikeins Leger, de IRA, uit een anders misschien wel terminale dut gewekt.
Martin McGuinness was een van de mensen die de overstap van de burgerrechtenbeweging naar de (Provisional) IRA maakten, eind 1970. Hij was meermalen betrokken bij onderhandelingen met Westminster en speelde een sleutelrol bij het historisch compromis van de Good Friday Agreement, het enige pluspunt op naam van Tony Blair – maar waarin Ian Paisley, de steile Unionist en McGuinness de belangrijksten waren. Vrede sluit je met je vijand, niet met je vrienden.

The Independent laat blijken nog steeds niets te begrijpen van Ierland – door het als een tegenstrijdigheid te presenteren dat iemand belijdend katholiek is [hij is mede vernoemd naar paus Pius XX, Pacelli] en tegelijk bereid de Britten (Engelsen) het land uit te blazen. En het verplichte nummer is de IRA “terroristisch” te noemen. Wat de rol van McGuinness in de IRA was is vooralsnog mysterieus.

Een corruptie-affaire aan de Unionistische kant maakte een einde aan het compromiskabinet, en het was duidelijk dat McGuinness niet meer betrokken zou zijn bij het samenstellen vna een nieuw kabinet. Hij ontkende dat zijn (nogal duidelijk zichtbare) ziekte geen rol speelde bij het vallen van het kabinet maar hij heeft de voor Sinn Féin, de politieke tak van de IRA, gunstige uitslag van verkiezingen in de Six Counties maar net overleefd.
De Six Counties gaan een onzekere toekomst tegemoet, ook de Unionisten zouden, paradoxaal, met Engeland moeten breken om bij de EU te kunnen blijven, waar de Six in meerderheid voor gestemd heeft, net als Schotland. McGuinness zal er niet meer bij zijn.