Sinds de EU een deal sloot met Turkije worden nieuw aankomende vluchtelingen op de Griekse eilanden teruggestuurd. Ongeveer 51.000 vluchtelingen die net voor dat akkoord nog in Griekenland geraakten zitten daar vast. Lode Vanoost bezocht het kamp van Idomeni.
Vrijdag 7 mei is de eerste warme, zonnige dag in de streek wanneer ik om 9.30 uur in het kamp van Idomeni aankom, na een reis van ongeveer 3,5 uur met de bus vanuit Skopje, hoofdstad van Macedonië. De noordelijke buur van Griekenland heet officieel Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië (Former Yugoslav Republic of Macedonia – afgekort tot FYROM) want Griekenland erkent de naam van zijn buurland niet.
U verlaat Macedonië. Welkom in Macedonië
Wie ‘Macedonië’ aan de grenspost van Gevgelija/Eozoni verlaat, krijgt aan Griekse kant het bord ‘Welcome in Macedonia’ te zien. Die naam is een ingewikkelde aangelegenheid met historische connotaties die op zichzelf een artikel in beslag zouden nemen.
Het komt er op neer dat ik als enige niet-Macedoniër op de bus door de Griekse grenswacht, na een korte blik op mijn Belgische identiteitskaart, direct door mag, terwijl de ‘Macedoniërs’ allerlei papieren moeten invullen. Griekenland weigert immers hun Macedonisch paspoort te stempelen en doet daarom alsof hun buren staatloze burgers zijn die toegang tot Griekenland vragen.
Het is absurd papierwerk, dat al met al relatief snel wordt afgehandeld, maar bijzonder ironisch afsteekt tegen de behandeling van de echte vluchtelingen die – met of zonder papieren – sinds kort helemaal de grens niet meer over kunnen. Vanaf de grenspost van Eozoni is het tien minuten rijden met een taxi naar het kamp van Idomeni, hoewel dat slechts twee kilometer ten westen van de grensovergang ligt. Je geraakt er echter alleen met een grote omweg via de brug over de rivier Vardar.
Dubbele prikkeldraadomheining
Aan de spoorwegovergang van Idomeni werden tot voor kort nog mensen afgeranseld en met traangas bespoten door de Macedonische politie. Macedonië bouwde er sindsdien een dubbele prikkeldraadomheining. Vanuit het kamp kan je aan de overkant de voertuigen van de Macedonische politie zien staan. (Lees verder bij de bron van dit artikel)
Via:: dewereldmorgen.be