Polen plaatst publieke omroep onder controle regering

Dudaimages
Andrzej Duda

De Poolse president Andrzej Duda heeft een controversiële wet ondertekend die de publieke omroep onder controle van de conservatieve regering plaatst. Volgens een woordvoerder heeft de president de wet ondertekend omdat hij wil dat de publieke omroep “onpartijdig, objectief en geloofwaardig” is. Blijkbaar wordt die “onafhankelijkheid” het beste gegarandeerd door de pers onder toezicht van de regering te stellen, een mening die zoals bekend ook Hitler en Stalin toegedaan waren.

De regerende conservatieven hebben gezegd dat ze de publieke omroep in “nationale culturele instituties” willen veranderen, wat niet meer is dan Newspeak voor “een spreekbuis van de regering”. Al eerder werd het Grondwettelijk Hof door de conservatieven onder curatele gesteld.

Van de EU hoeven we natuurlijk niks te verwachten. Hongarije kent al jaren geen vrije pers meer, iets wat de EU hoegenaamd niets interesseert. De EU komt uitsluitend en alleen in actie tegen een lidstaat wanneer die staat weigert brute bezuinigingsdictaten uit te voeren. Ook nu zal het wel bij wat voor de publieke tribune bedoeld gemopper blijven.

Bron

 

1 gedachte over “Polen plaatst publieke omroep onder controle regering”

  1. Pingback: Oplopende ruzie tussen EU en conservatieve Poolse regering | Krapuul

Reacties zijn gesloten.