16 maart 1968: massamoord My Lai was routine, géén uitzondering

50 jaar geleden op 16 maart 1968 moordde een VS-bataljon in het Zuid-Vietnamese dorp My Lai tussen 347 en 504 ongewapende mannen, vrouwen, kinderen en baby’s uit, na groepsverkrachtingen en folteringen. Tot vandaag wordt deze massamoord voorgesteld als een misdadige afwijking van de norm en niet als de routine, die het in feite was.

De oorlog van de VS tegen de bevolking van Vietnam, Laos en Cambodja begon reeds in 1955 en eindigde met de val van Saigon in 1975. Voor de meeste Amerikanen begon die oorlog pas rond 1964, omdat ze er de eerste jaren niets over hoorden in hun media, ook al waren die volledig op de hoogte van wat daar gebeurde. De oorlog werd voorgesteld als een onderdeel van de strijd tegen het oprukkend communisme, dat anders weldra aan de kusten van Californië zou staan.

Voor de Vietnamezen zelf was de oorlog tegen de VS de verderzetting van tientallen jaren bevrijdingsoorlog tegen kolonisator Frankrijk. Toen Frankrijk de strijd tegen het antikoloniale verzet verloor in 1954 na de verpletterende nederlaag bij Dien Bien Phu gaf het zijn kolonies Laos, Cambodja en Vietnam (‘Indochina’) op, om zich te concentreren op het behoud van zijn kolonies in Afrika. Vietnamees leider Ho Chi Minh, die nog in Parijs had gestudeerd, had jarenlang vergeefs gepoogd met Frankrijk een onderhandelde oplossing te bekomen, maar zag uiteindelijk geen andere uitweg dan gewapend verzet, dat in 1954 het land wist te bevrijden.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be