#ZwarteMaandag in Polen: tienduizenden vrouwen in staking tegen bizarre abortuswet.

czarny-protest-337889Vandaag is de dag dat Polen echt merkt hoe weinig geliefd de PiS-voorstellen voor een nieuwe abortuswet zijn.

Tienduizenden vrouwen blijven thuis, gaan de straat op, en laten het huishouden voor wat het is om aan te geven dat de door extremistische katholieken opgelegde verdere beperking van het in Polen toch al extreem beperkte recht op abortus niet door de beugel kan.

Ook in het buitenland trendt de hashtag #czarnyponiedzialek flink,  in Berlijn en Brussel zijn honderden mensen de straat opgegaan, in Słupsk (thuisbasis van de enige openlijk homoseksuele burgemeester van Polen) is het gemeentekantoor de hele dag gesloten, en ’s lands grootste kwaliteitskrant (Gazeta Wyborcza) toont een pop-up ter ondersteuning van de protesten. Amnesty International heeft zich al eerder zeer kritisch uitgesproken.

De door Ordo Iuris (een fundamentalistisch katholieke organisatie) vormgegeven wet maakt elke vorm van abortus illegaal, en strafbaar met vijf jaar gevangenisstraf. Alleen in geval van acuut levensgevaar mag een arts anders beslissen.

Dezelfde organisatie is nu bezig met het indienen van verdere wetgeving om naast de beperking van het recht op abortus ook een totaalverbod op anticonceptie op te leggen. De weerstand tegen deze wet is begrijpelijkerwijs nog veel groter.

czarny

1 gedachte over “#ZwarteMaandag in Polen: tienduizenden vrouwen in staking tegen bizarre abortuswet.”

  1. Pingback: Vandaag in Polen: een nieuwe ronde van protest tegen abortusbeperking | Krapuul

Reacties zijn gesloten.