Zigeuners

Het was gisteren 70 jaar geleden, dat Auschwitz bevrijd werd door het rode leger. Meer dan ’n miljoen mensen werden daar vermoord, voornamelijk Joden, zoals de Telegraaf schrijft.

Kent sprak, net als enkele andere overlevenden van het Duitse concentratiekamp in Polen, op een herdenking in een grote tent op het terrein van het kamp. Daar waren ook tientallen regeringsleiders en staatshoofden. Namens Nederland waren koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Mark Rutte erbij. Het koningspaar plaatste na afloop een kaars op de gedenksteen voor de Nederlandse slachtoffers.

In Auschwitz werden tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan een miljoen mensen, voornamelijk Joden, vermoord. Op 27 januari 1945 werd het kamp bevrijd door het Rode Leger. De militairen van de Sovjet-Unie troffen slechts enkele duizenden overlevenden aan. (Bron)

Ja, het koningspaar plaatste na afloop een kaars op de gedenksteen voor de Nederlandse slachtoffers. Nou ja, eventjes iets over de zigeuners in ’n ander medium. Maar verder toch over de Joden en dat aan de moord op hen flink geld aan verdiend kon worden. En verder dat dit nooit meer mag gebeuren.

Op de Duitse media was er tenminste ruimte om ook over de zigeuners te verhalen. Tot mijn verbazing werden de eerste zigeuners al 600 jaar geleden in het Duitse bevolkingsregister ingeschreven. Vermoedelijk kwamen de eerste zigeuners niet lang daarna naar Nederland.

Im Sommer gingen sie auf Reisen, um als Händler und Handwerker ihren Lebensunterhalt zu verdienen, auch der 1959 geborene Ricardo ging noch hausieren. – Seit der Wende 1989, mit dem Zustrom der Roma aus Südosteuropa, sind sie neuen rassistischen Angriffen ausgesetzt. “Sinti und Roma” heißt es allüberall. “Wir sind Sinti!” sagt Ricardo Laubinger, “Deutsche! Wir leben seit 600 Jahren hier und möchten, dass die Mehrheitsgesellschaft dies versteht.” (Bron)

Ik ken het alleen van vroeger, toen ik een kleine jongen was, dat zigeuners met hun woonwagens aan de rand van een bos stonden. Ik dacht dat het iets uit vervlogen tijd was, maar enkele jaren geleden hebben enkele Sinti tegen me gezegd, dat dit nog steeds het geval is. De zigeuners trekken er nog steeds met paard en wagen op uit, zoals hier in I Soeni, waarvan helaas niet de hele documentaire op Youtube te vinden is.

Gezien de reacties op een artikel in de Tubantia mag verondersteld worden, dat zigeuners geen ‘Nederlanders’ zijn, er niet toe behoren en er waarschijnlijk nooit toe zullen behoren. ’t Zijn dieven, die naar hun eigen land moeten oprotten.

 1. daan jaspers
  4 oktober 2014, 11:08
  Moderatie
  Reageer

  Het heeft OM toch nog jaren geduurd voordat ze deze groep die vnl. Enschede en publiek terroriseerde met ‘dealtjes,fraude’,trekzak en fiddel geluidjes,(geen muziek)zoals dat omaatje de bij Action en die figuren bij de Kalanderij. Ze hadden geen van allen een vergunning toch! Dat zegt genoeg over de wetgeving of het tekort schieten van hen die het uitvoeren.

  1. Mark
   Datum geplaatst
   4 oktober 2014, 15:37
   Moderatie
   Reageer

   Of het vrouwtje bij de Jumbo op Roombeek. Die bijna dagelijks met een BMW wordt afgezet. Of ze komt met een scooter die ergens een straat verder staat.

 2. MacSchulte
  Datum geplaatst
  3 oktober 2014, 22:03
  Moderatie
  Reageer

  Hoe kan het bestaan dat mensen met deze achternaam in NL wonen en niet worden teruggestuurd naar het land van herkomst????

  (Bron)

De mensen van hierboven die gereageerd hebben, hebben een zigeunertaboe doorbroken, volgens VN – ’t zijn geen racisten maar voortrekkers in het benoemen van zigeunerproblemen.

Nederland onderschat het gevaar van rondtrekkende Roma-bendes, concluderen Utrechtse criminologen.

Ze had de protserige paleisjes in het Roemeense Huedin al gezien. Daarnaast stonden geïmporteerde BMW’s en Mercedessen geparkeerd. Maar op het kerkhof van het Bulgaarse Liaskovetz verbaasde Dina Siegel zich het meest.

De Utrechtse criminologe van Moldavische afkomst bezocht er het familiegraf van een Roma-leider dat was versierd met glanzend zwart marmer. Daarin was een dure bolide gegraveerd. Onder een aanpalende gedenksteen rustte een vrouwelijk lid van de clan. Haar naam was omringd met afbeeldingen van favoriete luxeproducten. ‘Het zijn symbolen van rijkdom en prestige,’ zegt Siegel. ‘De familie zou kunnen zeggen dat ze het hebben verdiend met de verkoop van tomaten op de markt, maar dat acht ik zeer onwaarschijnlijk.’

Professor Siegel, verbonden aan het Utrechtse Willem Pompe Instituut voor Strafrecht­weten­schappen, deed vorig jaar onderzoek naar rondtrekkende Oost- en Centraal-Europese bendes in Nederland. In opdracht van Politie & Wetenschap, een onderdeel van de Politie­academie, keken zij en haar team over de periode 2008-2012 naar de samenstelling van die bendes, naar de delicten, naar de modus operandi, naar de eindbestemming van de buit en naar de preventie- en repressiemaatregelen van de overheid. Ze interviewden 127 betrokkenen, onder wie politiemensen, daders, wetenschappers, gedetineerden, helers en marktkooplui. Dat gebeurde in Nederland en ook in Bulgarije, Roemenië, Polen en Litouwen – die vier landen zijn oververtegenwoordigd onder de groep mobiele daders. Daarnaast bezochten en observeerden de onderzoekers verschillende plekken zoals Roma-getto’s in Bulgarije en Roemenië, automarkten in Litouwen en de Bazaar in Beverwijk. (Bron)

Zouden de zigeuners, net als de moslims, het er zelf naar gemaakt hebben?

Hedendaags onbegrensd racisme tegen Roma in Europa

Roma vormen de grootste etnische minderheidsgroep van de Europese Unie (EU) en zijn tegelijk ook de meest onderdrukte. Bijna overal in de EU worden hun fundamentele mensenrechten hetzij bedreigd, hetzij fundamenteel geschonden. Racistisch geweld tegen Roma dateert in Slovakije al van 1993. Een overzicht van de toenemende rassenhaat en de ontkenning en banalisering van anti-Roma-racisme. (Bron)

En de koning der Nederlanden? Zou Prins Pils daar over 30 jaar tijdens de 100-jarige herdenking van Auschwitz met een gitaar zitten, in plaats van met zo’n kek keppeltje op z’n hoofd?
Opdat we nooit meer vergeten!