Zelfbeschikking in armoede?

double-a-apu-in-a-calm-noon-of-ramadan

naumanMensen met voldoende inkomen vinden dat het onethisch is wanneer arme mensen op basis van hun uitzichtloze armoede beslissen dat hun leven is voltooid.

Hoezo is dat onethisch?

Is de keuze voor de dood niet een logisch gevolg van de hopeloosheid waarin ze verkeren? En nee, er is geen hoop. Geen sprankje licht aan de horizon. Er is alleen maar een verder afglijden naar de mensonwaardigheid van de totale armoede. Voedselbank, schulden, hopen dat de fiets niet kapot gaat of de wasmachine, geen geld om het huis te verwarmen, niet naar de familie kunnen omdat vervoer geld kost, de kinderen niet kunnen steunen omdat je zelf niks hebt. Falen op alle fronten. Dan voelt het leven al gauw als voltooid en volkomen onzinnig.

Het feit dat chronisch zieken en armen in dit soort omstandigheden moeten leven is onethisch. Zij hebben maar 6-7 euro per dag om te besteden. Van dat bedrag moet eten worden gekocht, kleding, huisraad. Hoe dat moet is een raadsel. Het Nibud geeft al jarenlang aan dat mensen niet meer rond kunnen komen door vooral te hoge huur en zorgkosten (chronisch zieken betalen al gauw 170€ p/m incl. eigen risico en exclusief eigen bijdrages) maar er wordt niet geluisterd.

Natuurlijk, zelfbeschikking is een groot goed maar de keuze voor leven of dood kan pas echt gemaakt worden wanneer mensen vrij zijn.

Arme mensen zijn niet vrij. Als je arm bent, heb je geen leven.

6 gedachten over “Zelfbeschikking in armoede?”

 1. Column voorgedragen ter begeleiding van de Joint Politics, donderdag 20 oktober 18-20 uur, Salto City FM, thema: armoede

 2. Het beëindigen van je leven omdat de schulden die je hebt niet meer te overzien zijn, en je verschrikkelijk verdrietig en schuldig voelen omdat jij je kinderen (niets ) hebt te bieden! Ja dan snap ik dat je het echt niet meer ziet zitten, maar potverdorie!! als iedereen die het gewoon goed heeft, een gezin kan steunen in hele moeilijke tijden, als inderdaad die fiets stuk is, of er geen warme hap meer op tafel komt te staan , kom maar op ! Ik zal helpen zoveel ik kan.

 3. Joop Jansen
  Vroeger ja daar ben ik weer, zaten mijn ouders in een bejaardentehuis, erg gezelig, ze maakten busreisjes, hadden altijd wat te doen, fijn onder elkaar zijn……bejaardenhuizen dicht, nu weer 80 verzorgingstehuizen dicht, tja dan mag je verkommeren in je huisje,flatje…..kinderen kijken niet meer naar je om…..en nu mag je straks zelf beslissen of je dood wilt gaan…..dank….egoistische smerige maatschappij waar alles om geld draait…en kom niet met jullie normen en waarden want daar veeg ik m’n kont mee af….

 4. Teder mens heeft een recht van leven, When you have noting to Share you can always Share your Love.

 5. De SP legt een juiste link met uitzichtloosheid en zelfdoding. Dat moet op z’n minst goed onderzocht worden! Treffend verwoord in de rubriek @140column door lezer @Sander_Trots in het Noord Hollands Dagblad vanochtend:
  “Ouderen kunnen hulp krijgen bij zelfdoding. Maar niemand die 1x per week hun volle luier kan verschonen”
  Dat de VVD deze SP kritiek zo walgelijk vindt zegt veel over deze bestuurderspartij en hun zelfverheerlijkende houding. Ze luisteren allang niet meer naar de bevolking. Ze zouden een zo boos moeten worden op hun multinationalvrinden die al jarenlang 10 miljard euro per jaar wegsluizen naar Panama. Dan had de héle 6 miljard bezuiniging op ouderen en gehandicaptenzorg totaal niet nodig geweest. Hoop dat mensen wakker worden en weer eens verstandig gaan stemmen de komende ronde. Vooral ook de boze niet stemmers anders vrees ik dat we dit beleid nóg harder gaan voelen de komende jaren. Want geloof me, de achterban van de VVD en hun diep gewortelde geld tentakels in ons land gaat wél stemmen….

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.