Zaak belangenverstrengeling Trump stap verder

Michael Cohen heeft nog maar net verklapt dat Trump (in tegenstelling tot wat hij en diens kinderen – en die laatsten ten overstaan van het Congres –  volgehouden hebben) tot ruim in 2016 met de Russen in onderhandeling was over zijn te bouwen Trump Tower in Moskou. Daarnaast was er het bericht over voormalig Security Adviser Michael Flynn die blijkbaar zo enorm behulpzaam is geweest voor Robert Mueller dat die adviseert hem zo goed als niet te straffen. En nu dient zich alweer het volgende probleem aan.

Er zijn nu namelijk bij 37 organisaties, waaronder 13 die aan de Trump Organization verbonden zijn, beslagleggingen op documenten gepland met betrekking tot Trumps vermeende belangenverstrengelingen als president met zijn zakenimperium. Dit is gedaan door de Openbare Ministeries van Maryland en het Columbia District. Trump zou volgens hen in overtreding van de Emolumentenclausule kunnen zijn. Het betreft naast de aan Trump verbonden organisaties het Ministerie van Defensie, de General Services Administration, het Ministerie van Handel en het Ministerie van Landbouw, die ofwel uitgaven hebben gedaan in het Trump Hotel te Washington, ofwel informatie hebben over Trumps financiën met betrekking tot die zaken.

Het Ministerie van Justitie heeft inmiddels geprobeerd deze zaak te stoppen, met als argument dat inkomen van Trumps hotel niet als emolumenten gezien moeten worden, en dat voortzetting van deze zaak hem alleen maar zou afleiden van zijn werk als president. Voorlopig lijkt hij inderdaad al zijn concentratie nodig te hebben om niet als een volslagen gek over te komen bij willekeurig welke internationale gelegenheid dan ook (zoals in Argentinië, waar hij de president van Argentinië alleen achterliet op het podium). Dus details als beschuldigd worden van het financieel profiteren van het presidentschap kan hij er inderdaad niet bij hebben.

Als u alle financiële details wilt weten kunt u die hier lezen. Eén van de mogelijkheden is dat de beruchte belastingaangiften van Trump zouden worden opgeëist.