Willem Alexander, laat de gouden koets op stal staan

Dinsdag is het weer zover de jaarlijkse traditie die we Prinsjesdag noemen. Een dag waarop het staatshoofd met zijn gevolg in koetsen naar de Ridderzaal rijdt, alwaar hij via de troonrede vertelt waar de regering ons het komend jaar weer mee om de oren gaat slaan. Pronkstuk van de rijtoer is de Gouden Koets. Een gift van de koloniën , waar breeduit ons slavernij verleden is te zien.
In 2011 zwengelden Harry van Bommel en Mariko Peters middels een opinie artikel in de NRC-next de discussie hierover aan:

Koningin Beatrix moet een “foute” illustratie van de zijkant van de Gouden Koets halen. Het gaat om het beeltenis met de naam ‘Hulde der Koloniën’. De tekening met halfnaakte zwarte mannen en vrouwen die hun rijkdommen aanbieden aan het koningshuis roept “grote weerstand op”

Het stuk was mede ondertekend door de voorzitter van het Landelijk Platform Slavernijverleden Barryl Biekman en voorzitter van het Comité Nederlandse Ereschulden Jeffrey M. Pondaag.

Toch bezorgde dit stuk lang niet zoveel ophef als de discussie rondom zwarte piet. En dat is natuurlijk meer dan vreemd.
De RVD deed de oproep af met de mededeling:

“We gaan niet de geschiedenis herschrijven door de Gouden Koets te vernielen”

Een inderdaad, laten we die Gouden Koets vooral niet vernielen. Het is namelijk een stille getuige van ons onfrisse verleden. De Gouden Koets zou eigenlijk permanent tentoongesteld moeten worden als herinnering aan dit verleden. Op dat wij het niet vergeten.
En natuurlijk niet rijden in de stoet, dat is echt te gek voor woorden. Respectloos tegenover de nazaten van de slaven en een ontkenning van de onmenselijkheid die aan dit verleden verbonden is.

Laten we breken met tradities die denigrerend zijn voor onze medemens. Na zwarte piet ook de Gouden Koets weg.
Dus roep ik Willem Alexander als staatshoofd van alle Rijksgenoten op om de Gouden Koets op stal te laten staan en plaats te nemen in de Glazen Koets een koets die in het verleden ook werd gebruikt tijdens Prinsjesdag.

6 gedachten over “Willem Alexander, laat de gouden koets op stal staan”

 1. dat zou een mooi gebaar zijn van een koning, die eigenlijk zelf ook een traditie is die niet meer bij deze tijd hoort

 2. Een van de goede dingen aan Duitsers is, dat ze nooit hun verleden ontkend of verdraaid hebben. Ondanks dat de geallieerden hun eigen oorlogsmisdaden tot ver na de oorlog wel ontkend hebben.
  Ik zou het ook zonde vinden om die koets over te schilderen. Zinloos ook, omdat iedereen weet hoe hij er uit zag. Je moet ook geen oude boeken gaan verbranden. Je kan beter proberen er van te leren, zodat je dezelfde fouten niet opnieuw maakt.

 3. Ik vind dat Willem A. zelf ook op stal moet blijven.
  “We gaan niet de geschiedenis herschrijven door de Gouden Koets te vernielen” De overheid doet niet anders dan de geschiedenis herschrijven. Daarom weet nauwelijks iemand iets ver de oorlogsmisdaden van Nederlanders in Indonesië die geen ‘excessen’ waren maar veelvuldig en doelbewust gepland en gepleegd waren. En dat is maar één voorbeeld.
  Bovendien: zonder leugens geen RVD want die zijn synoniem met elkaar.

 4. Indien ik dit artikel goed opgenomen heb, behoort nu de Gouden Koets in het Slavernijmuseum geëxponeerd te staan?

 5. Pingback: De Gouden Koets hoort in het museum | Krapuul

Reacties zijn gesloten.