Westerse hetze tegen Rusland werkt averechts

Poetin is boos weggelopen van de G20-top in Brisbane. Hem is de mantel uitgeveegd door Westerse leiders omdat hij niet voor hen buigt. Naar het schijnt hebben die collectief een tunnelvisie.

President Obama heeft gemeend te moeten vaststellen dat de houding van de Russische Federatie ten aanzien van de Krim “een bedreiging voor de wereld” was – een merkwaardige evaluatie van risico’s wanneer op dezelfde dag IS de onthoofding van een Amerikaanse gijzelaar en een vijtiental Syrische soldaten opeiste.
(…)
Hoe zien de westerse regeringen niet wat er bezig is te gebeuren onder hun ogen? Hoe kunnen ze de toenadering tussen Moskou en Peking veronachtzamen? Zo toonde tv-kanaal France 24 een paar dagen geleden duidelijk dat de Russen nu op de Chinezen rekenen om de sancties te counteren die beslist zijn aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Een twintigtal grote samenwerkingcontracten zijn dus net getekend, op economisch en militair gebied, tussen Vladimir Poetin en Xi Jinping.
(Le Figaro [vertaald uit het Frans])

Le Figaro is een krant van rechtse signatuur. Maar Fransen willen nog wel eens weigeren de kont van de Amerikanen te likken. Zo is het voor de pers daar mogelijk een reële analyse te schrijven. Een verhaal dat vertelt dat westelijk Europa bezig is haar eigen glazen in te gooien. Dat in de nabije toekomst gas eventueel van veraf en duur moet worden ingevoerd.