Westerse coalitie richt bloedbad aan in Mosoel

Rusland werd zeer zwaar bekritiseerd voor de manier waarop het IS en aanverwanten uit de Syrische stad Aleppo verdreef. Westerse strijdkrachten trachten de Iraakse stad Mosoel te bevrijden van diezelfde IS. Daarbij vallen duizenden burgerslachtoffers. Nu leidt dit niet tot algemene verontwaardiging. Dirk Adriaenssens maakt een lijst op van de gruwelijke feiten.

Bijna de helft van de slachtoffers in de strijd om de Noord-Iraakse stad Mosoel zijn burgers, onthulde VN-coördinator voor de mensenrechten Lise Grande, ongeveer drie keer meer dan was verwacht.

Veruit de belangrijkste oorzaak van het zeer grote aantal burgerslachtoffers zijn de luchtaanvallen van de westerse coalitie, waar ook zes Belgische F-16gevechtsvliegtuigen bij betrokken zijn. De straten van Mosoel zijn bezaaid met lichamen in ontbinding. De media schrikken er ondertussen niet voor terug om over de belegering van Mosoel “fake news” te verspreiden.

Ongeveer 750.000 mensen zitten nog altijd gevangen in het westelijke deel van de stad, dat nog steeds onder controle is van Islamitische Staat (IS). “Je zou verwachten dat in een conflict als dit het aantal burgerslachtoffers rond de 15 à 20 procent van het totaal zou schommelen. Wat we echter zien in Mosoel is dat bijna 50 procent van alle slachtoffers burgers zijn”, aldus VN-coördinator voor de mensenrechten in Irak Lise Grande.

België zet sinds 1 juli 2016 zes F-16 gevechtsvliegtuigen in voor de strijd tegen IS, voornamelijk in Irak, maar ook in Syrië. Die toestellen opereren vanuit de vliegbasis Mufaq Salti (in de buurt van de stad Azraq in het midden-oosten van Jordanië). Deze Belgische F-16 jachtbommenwerpers hebben tijdens de eerste week van januari 2017 de kaap van 6.000 vlieguren boven Irak en Syrië overschreden, wat neerkomt op een frequentie van 400 vlieguren per maand.

(Lees verder bij de bron van dit artikel – wees gewaarschuwd voor schokkend beeldmateriaal)

Via:: dewereldmorgen.be