Weldra einde 52 jaar burgeroorlog in Colombia?

Colombiaanse president Juan Manuel Santos kondigt op 4 juni 2016 mogelijk een definitief akkoord met de FARC-guerilla aan. Hij is dan in de Cubaanse hoofdstad Havana, waar onderhandelingen tussen de Colombiaanse regering en de FARC al vier jaar bezig zijn.

Colombiaans president Juan Manuel Santos woont op 4 juni 2016 in Havana een topconferentie van Caraïbische landen bij. Voor de man die al zijn politieke kapitaal in een vredesakkoord met de guerrilla-organsatie van de Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC – Gewapende Revolutionaire Krachten van Colombia) heeft geïnvesteerd, is dit bezoek een uitgelezen kans om een historische aankondiging te doen.

In Havana vinden al sinds 2012 onderhandelingen tussen regering en rebellen plaats. President Santos was al eens in Havana sinds de start van de gesprekken, op 23 september 2015. (zie foto) Hij drukte toen de hand van Rodrigo Londoño, alias Timochenko, hoogste leider van de FARC. Dat historische gebaar bleek een point of no return voor het vredesproces. Toen werd 23 maart 2016 naar voren geschoven voor het definitieve vredesakkoord. Die deadline haalde men niet. Daarom komt Santos’ bezoek aan Havana nu in het vizier als mogelijke datum.

Een vredesakkoord zou het einde betekenen van 52 jaar burgeroorlog in Colombia. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be