Wegwerpsoldaten

Ralph van der Geest (en Peter Storm) leggen precies uit waarom ik gisteren aarzelde om naar de overkant de reizen om mee te lopen in een demonstratie die waarschijnlijk gekaapt zou worden door rechts.
Mensen die voorspellingen doen die uitkomen, moet je serieus nemen.
Mensen die beloftes doen, moet je wantrouwen totdat de beloftes ingelost wordt.

Dit wordt echter niet alleen maar een steunbetuiging.
Die tekenaars zijn m.i. niet afgeknald omdat er Europese vliegtuigen bommen op moslims gooien. Dat is een te simpele voorstelling van zaken. De wereld van de “moslimextremisten” kent meer partijen dan de Nederlandse tweede kamer en ze zijn net zo verdeeld.
Er zit een grote organisatie achter de aanslag op een groep cartoonisten. Die organisatie heeft belangen die gediend worden door die aanslag.
Die 2 broers waren wegwerpsoldaten.
Misschien dachten ze zelf dat ze het konden overleven, maar iedereen die televisie kijkt begreep wel dat dat een kans van 1 op 50 miljoen zou zijn.
De organisatie die ze getraind heeft, moet dat ook geweten hebben. Midden in Frankrijk in een witte Renault Clio op de vlucht voor een hypermodern leger van 80.000 man klinkt niet alsof er een vluchtroute georganiseerd is.

Als je je eigen mensen behandelt als gebruikt toiletpapier, ga je je dan druk maken om een paar grappenmakers uit een land ver weg ? Of om de vrijheid en welvaart van inwoners van een oliestaatje ?
Ik kan het me nauwelijks voorstellen.
Ik vermoed een heel ander belang.
Het zou er om kunnen gaan om de grote groep soortgenoten in Frankrijk te isoleren van hun omgeving. Allemaal gratis soldaten, goed doorvoed, klaar om voor jou de kastanjes uit het vuur te halen. En als bijvangst zorgen dat je eigen “onderdanen” niet naar hun neef in Frankrijk gaan bellen om te horen dat het leven daar helemaal niet tegenvalt.