We moeten eerlijk zijn over Venezuela

Terwijl de steeds antidemocratischer wordende regering van Nicolás Maduro in de clinch ligt met gewelddadige rechtse krachten, zien gewone Venezolanen de verworvenheden van het Chavisme verdwijnen.

Door Mike Gonzalez

Elke dag zakt Venezuela verder weg in een politieke en economische crisis. Het dodental neemt steeds verder toe en een einde aan de gewelddadige straatgevechten is nog niet in zicht. Op 27 juni sloegen plunderaars toe in de stad Maracay, vlakbij hoofdstad Caracas. In een nacht vol geweld staken ze winkels, bushaltes, overheidsgebouwen en huizen in brand. Twee dagen daarna was Barquisimeto in het westen aan de beurt.

De wereldwijde media, waarvan het overgrote deel vijandig staat tegen het Bolivariaanse proces, sneren naar president Nicolás Maduro’s retoriek, terwijl ze de rechtse partijen, die deze golf van geweld ontegenzeggelijk begonnen zijn, presenteren als verdedigers van de democratie. Volgens deze definitie van ‘democratie’ mag de hele bevolking in armoede leven en ziek worden, met bijna honderd sterfgevallen op straat.

Intussen heeft links, internationaal, de verklaringen van overheidswoordvoerders geaccepteerd, nog steeds in de veronderstelling dat de vijand van mijn vijand mijn vriend is. Dus toen op 28 juni een helikopter regeringsgebouwen aanviel, voegden een aantal waarnemers de gebeurtenis gewoon toe aan de lange lijst van rechts geweld.

Maar het zal geen verrassing zijn dat de situatie in werkelijkheid veel ingewikkelder is. Oscar Pérez, een gepensioneerde officier uit de staatsveiligheidsdienst, bestuurde die helikopter. Pérez heeft nauwe banden met ex-minister van Binnenlandse Zaken Miguel Rodríguez Torres, die in 2014 door Maduro werd ontslagen. Torres behoort tot het leger, net als de meerderheid van het huidige kabinet en ongeveer de helft van de gouverneurs in Venezuela. Ook voert hij een van de vele Chavistische facties aan die hengelen naar macht.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: socialisme.nu