Wateroverlast

Gisteren, de zondag na de overeenkomst tussen het kabinet van VVD en PvdA met de oppositie die de laatste ronde in het politieke voetbaltoernooi hebben bereikt, gisteren viel er volgens sommige media een half IJsselmeer op Nederland. D66, CU en SGP waren het eens geworden over een pakket ‘maatregelen’ die het kabinet helpen de begroting minus 6 miljard op te schonen. Bezuinigingen die ook in de toekomst garanties bieden dat het riool minder onderhouden wordt. Maatregelen die het mogelijk maken om 5 meter beneden de zeespiegel te wonen en te werken. Pakketten die helpen de kloof tussen rijk en arm voorgoed onoverbrugbaar te maken, de publieke omroep het zwijgen op te leggen en de laatste bibliotheek naar de versnipperaar te brengen.

Regeren is vooruitzien, heette het vroeger. Vroeger als in nog niet zo heel lang geleden. Maar sinds de jaren negentig is het vooral achteruit kijken, waarschijnlijk in reactie op zoveel maatschappelijke en materiële verworvenheden in zo’n kort tijdsbestek. De jaren negentig waren een tijd van optimisme, eindeloze groei, globalisering en geld dat niet op kon. Enthousiast werd de ene zeepbel na de andere geblazen, hoe groter hoe beter. Je kon rijk worden zonder te werken of een huis kopen zonder inkomen en met een likje verf kon je vervolgens naar de bank om op de overwaarde een lening af te sluiten voor een auto, televisietoestel of een verblijf in een subtropisch zwemparadijs. Het was een tijd dat het normaal werd om voorzieningen die met gemeenschapsgeld waren opgebouwd te verkwanselen aan ondernemers die hun klanten konden overtuigen dat alles beter en uiteindelijk goedkoper zou worden.

Ruim twintig jaar later worden er in De Balie ‘debatten’ georganiseerd waar personen hun extreme opvattingen ten tonele brengen, zoals gisteren in het ‘islamdebat’, gemodereerd door de uitgever van eregast Hans Jansen. De financiële en vastgoedsectoren hebben de samenleving vele tientallen miljarden gekost; geen onderwerp waarmee je tegenwoordig nog een zaal vol krijgt. Maar de PVV gaat vandaag tegen de eigen principes stemmen door het strafbaar stellen van illegaliteit, een wens van de eenmanspartij die in vervulling leek te gaan, te blokkeren in de Eerste Kamer. Eerder gedoogde de groep van Wilders het kabinet Rutte I om allerlei strenge maatregelen ter verdediging van onze vrijheden te kunnen ruilen tegen bijvoorbeeld het verhogen van de AOW-leeftijd of bezuinigingen op armoede-bestrijding, cultuur en sociale voorzieningen, die de hardwerkende Nederlander al langer een doorn in het oog waren. Geluk komt niet uit de lucht vallen.

Onder aanvoering van fractievoorzitter en theoloog Marcel de Graaff, bekend van het promoten van genocide, wordt deze tactische Wende ingezet met als doel het kabinet te laten vallen. Het doel heiligt alle middelen roepen de aanhangers van de PVV in koor. Het is een kwestie van tijd dat de PVV het verbieden van de koran, de bezuinigingen op cultuur en de publieke omroep of eenzijdig opzeggen van Europese verdragen zal blokkeren om zo de regering van ‘ons’ land te laten vallen. Een heilige missie, zo zal De Graaff bevestigen. Ondertussen valt het water met bakken uit de hemel. Zelfs zonder ontpoldering stroomt de Hedwigepolder nu vol. Je zou denken dat in de gereformeerde en hervormde delen van Nederland men toch een teken van god moet zien in al die wateroverlast en ook nog de overeenkomst met de goddeloze coalitie. Oh, wacht, De Graaff die ook ondernemer is of was — zijn vrouw heeft of had een winkel voor religieuze cadeauartikelen — heeft zijn woorden alweer ingeslikt. Ach, laat ook maar.

@wltrrr heeft ook vandaag geen last van natte voeten. Morgen ook niet.