Wall Street probeert te voorkomen dat Clinton linkse vice-president kiest

220px-Elizabeth_Warren--Official_113th_Congressional_Portrait--
Elizabeth Warren Foto: Wikipedia

Volgens het conservatieve tijdschrift Politico probeert Wall Street uit alle macht te voorkomen dat Hillary Clinton senator Elizabeth Warren uit Massachusets tot “running mate” kiest.  Warren is voor Amerikaanse begrippen behoorlijk links en wordt door Wall Street gezien als een professionele onruststoker.

Volgens Politico hebben tientallen belangrijke donateurs van de Democratische Partij gezegd dat een keuze voor Warren gevolgen zal hebben voor de financiering van Clinton’s campagne. Wall Street  hoopt dat Clinton snel na haar aantreden tot overeenstemming komt met de Republikeinen over een programma dat zowel  belastinghervormingen als massale investeringen in de hopeloos verouderde infrastructuur van het land omvat. De financiers op Wall Street zijn bang dat Warren een dergelijke overeenstemming wel eens in de weg zou kunnen staan. Warren staat bekend om haar afkeer van de financiële sector en haar streven de macht van die sector in te perken, een streven dat haar door Wall Street uiteraard niet in dank wordt afgenomen en ook binnen de Republikeinse Partij op weinig sympathie kan rekenen.

Politico citeert een van de Democratische financiële donateurs, een citaat dat meteen een kijkje geeft in de wijze waarop de kapitalistische “democratie” in de praktijk functioneert:

Als Clinton Warren kiest, zal haar hele achterban op Wall Street haar in de steek laten

[…]

Ze zullen letterlijk zeggen: we hebben er geen moeite mee dat je naar links beweegt, we begrijpen wat je hebt moeten doen met Sanders in je nek, maar wanneer je in zee gaat met Warren kunnen we je niet vertrouwen, dan heb je het verknald