VVD vist in PVV-poel

Halbe Zijlstra had een geschift verhaal om dictators maar te laten begaan. Dit nadat we nog niet waren bekomen van Malik Azmani’s betoog dat vluchtelingen beter niet naar Nederland kunnen komen maar in buurlanden van hun ontvluchte vaderland moeten blijven. Die voorstellen brachten de nodige commotie teweeg onder de politiek correcte goegemeente. Dat konden ze toch niet menen. Grenzen sluiten voor vluchtelingen houdt een schending van internationale verdragen in. Of de VVD het meende doet er niet toe. De zeepbellen lijken onderdeel van een tactiek. De VVD probeert zich terug in te vechten op een terrein waarop Wilders – ondanks Teevens oprotpolitiek – tot nog toe vrijwel exclusief kiezers trok: de vluchtelingenproblematiek. Asielzoekers zorgen alleen maar voor last, aldus Wilders, en die willen we hier niet hebben.

Tot nog toe leek de VVD beducht voor al te onzinnig populisme. Wilders daarentegen kan gemakkelijk sprookjes verkopen. Hij neemt geen regeringsverantwoordelijkheid. De koran verbieden, bepaalde hier getogen bevolkingsgroepen uitwijzen of internationale verdragen aan je laars lappen, het kan allemaal in Wilders’ wenswereld. Maar in de echte wereld gelden echte wetten, niet die van Geert in Wonderland. Toch lijkt de VVD nu een draai te maken: nonsens moet kunnen.

Deze draai houdt waarschijnlijk verband met de uitslag van de verkiezingen voor de Provinciale Staten. De VVD verloor weliswaar, maar niet bijzonder ten gevolge van alle recente corruptieschandalen. Dat betekent dat de VVD-kiezer er niet om maalt of je je als bestuurder aan de wet houdt, het gaat om het grotere plaatje. Daarvoor mogen bestuurders en andere leden van de elite de wet overtreden. Het ideale plaatje is een quasi-fascistische staat waar de grote bedrijven het voor het zeggen hebben en werknemers blij mogen zijn met het werk dat ze voor een appel en een ei verrichten. Willen ze dat niet, dan worden ze gedisciplineerd door dwangarbeid. Maar als je je weinig van wetten en van fatsoen hoeft aan te trekken, betekent dat tevens dat je aan vluchtelingen en aan internationale verdragen lak kunt hebben zonder dat je er electoraal op wordt afgerekend.

Voorts heeft semi-rechts in de vorm van de PvdA flink verloren in de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Hardcore rechts heeft een duidelijke meerderheid. Ongemakkelijk voor hen is dat het omzetten van die meerderheid in een kabinet van VVD, D66 en CDA nog niet lukt. De PVV pikt een deel van de rechtse stemmen in. En Wilders is notoir onbetrouwbaar. Dat is gebleken bij Rutte I, toen hij wegliep voor de ontmanteling van de rechten van ouderen. De VVD heeft derhalve geoordeeld dat twijfels over Wilders“Een stem op de PVV is een verloren stem, want ze gaan never nooit meer regeren. Hij heeft zichzelf van het politieke tableau geschrapt door de radicalisering in zijn woorden.” – alleen gepareerd kunnen worden door te gaan vissen in Wilders’ gitzwarte poel. Daarom: vlug weg met de vluchtelingen.