VVD en PvdA: lidmaatschap motorclubs verbieden voor ambtenaren

Merkwaardig bericht:

VVD en PvdA willen dat leden van motorclubs als Hells Angels en Satudarah niet meer bij politie, justitie en defensie mogen werken. ‘Als je je niet aan de wet houdt, moet je niet de wet willen handhaven.’ (Elsevier)

Kijk, op zichzelf kan iemand die bij een dergelijke vereniging zit natuurlijk niet aan je profiel voldoen en neem je die persoon gewoon niet aan. Maar er niet mógen werken?

De gemeente Amsterdam maakte eerder deze maand bekend personeelsleden te willen dwingen hun lidmaatschap van de Hells Angels op te geven. Als ze dit niet doen, riskeren zij ontslag.

VVD en PvdA willen dat de landelijke overheid dit ook gaat doen. ‘Als je lid bent van zo’n bende, hoor je niet bij de overheid te werken en moet je ontslagen worden.’ Minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) zegt dat hij al bezig is met een inventarisatie.

Volgens mij bestaat er een grondwettelijk recht op vereniging, dat kan een werkgever toch niet zomaar verbieden lijkt me, ongeacht wat diverse van de dames en heren motorliefhebbers zoal uitspoken.

Enkele weken geleden kreeg een lid van de Hells Angels een celstraf van acht jaar onder meer voor het plaatsen van een handgranaat onder een auto. Later bleek dat hij werkte bij de gemeente.

Het wordt ook gelijk zo negatief benaderd allemaal; misschien werkte die man wel bij parkeerbeheer en was hij wat doorgeschoten in zijn beroepsijver.

Hoe dan ook: als men één-op-één kan zeggen dat wie bij een dergelijke club zit illegaal bezig is, dan is zo’n vereniging een criminele organisatie en zou die vereniging verboden moeten worden. Maar zolang dat niet zo is dunkt me dat men niemand kan verbieden lid ervan te worden, hoe graag Ivo Opstelten als ‘liberaal’ – en het moet gezegd, samen met de PvdA – dat soort zaken ook bepaalt voor andere mensen. En een hoogleraar is het met mij eens, lees ik hier.

4 gedachten over “VVD en PvdA: lidmaatschap motorclubs verbieden voor ambtenaren”

  1. Dit is een direct voorbeeld van verregaande stigmatisatie vanuit de kant van de Staat. Dat sommige lieden niet helemaal zuiver zijn, mag niet over iedereen doorgetrokken worden.

    Oh, wacht ff, dat doet de staat reeds jaren lang met allochtonen. Dus het mag wel. Iedereen (blanke iedereen) weet dat het mag, toch?

Reacties zijn gesloten.