Vredesbesprekingen Syrië opgeschort

De vredesbesprekingen over Syrië in het Zwitserse Genève zijn opgeschort. Volgens de afgevaardigde van de VN, Staffan de Mistura, betekent dit niet het einde van de vresbesprekingen, maar heeft het “geen zin om te praten alleen maar om het praten”.  Syriaindex

De verantwoordelijkheid voor de mislukking van de vredesbesprekingen wordt de Syrische slager president Assad en zijn Russische bondgenoot Poetin in de schoenen geschoven. De oppositie is woedend omdat  Syrië en Rusland gewoon doorgaan met hun luchtaanvallen op door de rebellen bezette gebieden. Het Syrische leger heeft de afgelopen week een paar belangrijke strategische overwinningen behaald en voelt er momenteel niets voor een gevechtspauze in te lassen.  VN-resolutie 2254 stelt echter als voorwaarde voor de vredesbesprekingen dat de luchtaanvallen gestaakt worden en er humanitaire hulp verleend wordt aan burgers in belegerde steden.

De Syrische oppositie heeft verklaard  Genève  vandaag te zullen verlaten en niet terug te zullen keren voordat “er op de grond vooruitgang te bespeuren is”.

 

Volg voor meer nieuws over Syrië het degelijke liveblog van de Guardian.