Voor je het weet hebben ze de boel hier overgenomen

huiskraaiHalverwege de afgelopen eeuw kwamen de Turkse tortels Nederland binnen. Ze vestigden zich eerst op enkele losse plaatsen, de dierentuin in Amsterdam was een van de eerste punten. Gaandeweg koloniseerden zij Nederland. Zij komen niet overal voor, maar zijn een “gewone” tuinvogel geworden. Standvogel, dus niet een soort die in de winter naar het thuisland vertrekt. Sterker nog: ze denken zo maar dat Nederland hun thuisland is!

Die Turkse tortels waren voorboden, nu is Nederland voorbereid, paraat, waakzaam en ten volle bereid illegaal de verkennende vogelinfiltranten af te schieten. Het gaat om het gezelschapje huiskraaien dat al jaren in en rond de haven van Hoek van Holland rondhangt.

De werkelijk op alle gebieden uiterst deskundige staatssecretaris Dijksma luidt de alarmklok:

“Voor je het weet is het een plaag”, zei ze afgelopen jaar na vragen in de Tweede Kamer. “De huiskraai kan inheemse vogelsoorten verdringen. Hij steelt hun eieren en hun jonkies. In grote groepen brengen ze schade toe aan landbouwgewassen. Hoek van Holland kan een stepping stone worden om de rest van Europa te koloniseren. Nu ingrijpen zal een heleboel ellende voorkomen.”

Norman Deans van Faunabescherming levert defaitistische praat:

Vorig jaar zijn er in Nederland 23 huiskraaien geteld. In 2011 waren dat 29 exemplaren. “Als je kijkt naar hoe de huiskraai zich voortplant, heeft één paar van de in totaal 20 exemplaren twee jongen voortgebracht. Vorig jaar idem dito. Dat is niet eens voldoende om die 20 op lange termijn in leven te houden.”

De vogelsoort is officieel beschermd, maar terwijl er een juridische procedure liep over de plannen de huiskraai alsnog uit te roeien heeft Dijksma de bescherming opgeheven. Vandaag beslist de Raad van State er over. Redelijkerwijze zou men denken dat Dijksma fors op de vingers wordt getikt, maar in het Nederland van nu weet je eigenlijk niet meer hoe het zal gaan. De rechtsstaat is immers wel al op grotere punten afgeschaft.

Meer over het tragikomische beoogde lot van een handjevol kraaien in Hoek van Holland hier, hier en hier.

4 gedachten over “Voor je het weet hebben ze de boel hier overgenomen”

  1. Het is een bekend verschijnsel – zodra het werkstroom gaat uitdrogen gaan apparatchiks als Dijksma werk verzinnen om de salaris te mogen blijven innen.
    Zonodig de bescherming van vreemde vogels opheffen zodat men zou ze lekker kunnen afschieten. Lekker, he?

    meegenomen is het genot van de prachtige zuivere klank van de Nederlandse taal van Dijksma: “stepping stone”. Klinkt op een of andere manier zeer vertrouwd en Spijkenisse-achtig. “Stoned” of zoiets.

  2. Toch wel mooi dat die madame de ‘dijkdoorbraak’ van dat soort parasieten tracht te stoppen.
    Maar nu even serieus: mensen die praten in termen van ‘ze’ mogen ze wat mij betreft ook…
    Nee, ik zal het niet zeggen en maar volstaan met op te merken dat dat soort lui buiten de beschaving staan.

Reacties zijn gesloten.