Voor in de agenda: Marx in Deurne (en in Nijmegen)

Die Philosophen haben die Welt bisher nur verschieden interpretiert. Es kommt drauf an sie zu verändern.

Me deze zin neemt Karl Marx afstand – misschien niet van de filosofen in het algemeen, maar wel tegen de filosofen zoals ontleed in Die deutsche Ideologie, in dit geval vooral Ludwig Feuerbach.
Ongetwijfeld niet toevallig rees hier ter redactie de vraag of we Marx nu moeten overlaten aan rechts, dat ongetwijfeld ook wel raad met ham zal weten – bij vaaglinks, zoals Ewald Engelen toch aangeduid moet worden – of Breed Links, als dat nog bestaat.
Een theatermonoloog als beginpunt? Laatste kans in Nijmegen dit weekeinde.
Met een nitwit en rechtse infiltrante als Halsema op de lijst niet een evenement om per se aan te bevelen al komen er ook mensen die als tegenwicht kunnen dienen. Zoals Mathijs van de Sande.

Karl Marx sluit Nacht van de Filosofie in Nijmegen af
Frank Lammers laatste keer te zien als Marx

Kunnen we een betere wereld maken door haar simpelweg anders te verbeelden? Kom naar de Nacht van de Filosofie Nijmegen en denk mee over het thema “de verbeelding aan de Macht” met schrijver van het essay van de Maand van de Filosofie Femke Halsema, Denker des Vaderlands René ten Bos, filosoof Jan Bor en nog vele anderen.

Dompel je onder in een nacht vol lezingen, gesprekken, stand-up filosofie, debatten, muziek en een monoloog van acteur Frank Lammers als Karl Marx.

————————————
Herkansing in Agglomeratie Antwerpen over enkele maanden:

“Filosofen hebben de wereld slechts verschillend geïnterpreteerd; het komt er nu op aan haar ook te veranderen!”

Na de alom bejubelde theatermonoloog SOCRATES (gespeeld door Bruno Vanden Broecke) maakte theatermaker en filosoof Stefaan Van Brabandt (bekend van De Koe en Het Voordeel van de Twijfel op Canvas) de langverwachte opvolger in zijn reeks van filosofen-monologen: MARX, gespeeld door niemand minder dan Johan Heldenbergh (The Broken Circle Breakdown, MASSIS, De Helaasheid der dingen, Le Tout Nouveau Testament, The Zookeeper’s Wife).

Eén van onze grootste acteurs kruipt in de huid van één van de grootste filosofen. Een geweldige en unieke combinatie.

Geen filosoof heeft een grotere stempel op de wereldgeschiedenis gedrukt dan de 19e-eeuwse filosoof Karl Marx, die geldt als de belangrijkste denker van het socialisme en communisme. En geen filosoof heeft zoveel verdeeldheid gezaaid: afhankelijk van hoe zijn woorden werden geïnterpreteerd, is hij vervloekt en aanbeden, uitgespuwd en op handen gedragen. Hij werd beschouwd als een afgod en een bevrijder, maar zijn goede intenties hebben ook de weg naar de hel geplaveid: miljoenen mensen werden gedood in naam van de ‘marxistische bevrijding’.

In de theatermonoloog MARX kijkt één van de invloedrijkste denkers uit de geschiedenis terug op zijn bewogen leven en denken. Waarin heeft Marx zich vergist? En waarin heeft hij gelijk gekregen? In welk opzicht is zijn filosofie vandaag nog steeds relevant en bevrijdend? In tijden van onzekerheid en groeiende ongelijkheid is de theatermonoloog MARX een confronterend, kritisch en gloedvol pleidooi voor vrijheid en menselijke waardigheid.

De pers over MARX

“Het scherpste politieke theater dat ik in tijden heb gezien. Confronterend en prikkelend. We gingen aangevuurd en gloedvol naar buiten.” © Filip Tielens, KLARA

“De staande ovatie waarmee het publiek tekst en speler eren, maakt duidelijk dat Marx meer dan enkel soixante-huitards beroert. Van Brabandt bewijst nog maar eens dat een straffe tekstpartituur het mooiste vertrekpunt is voor een getalenteerd acteur om mee aan de slag te gaan. Heldenbergh maakt het in alle opzichten waar.” **** © Jan De Smet, De Morgen

“Naast een laagdrempelige schets van zijn ideeën schildert schrijver Stefaan Van Brabandt ook een interessant menselijk portret van Karl Marx. (…) De empathie die deze openhartigheid over zijn persoonlijk leven opwekt, blijft tot in de ijzersterke finale – een vurig pamflet van Marx tegen het hedendaagse kapitalisme – nazinderen.” © Thomas Peeters, De Tijd

2018 is tevens het 200ste geboortejaar van Marx (1818).

Credits:

Tekst en regie: Stefaan Van Brabandt
Spel: Johan Heldenbergh
Dramaturgie: Wannes Gyselinck
Productie: De Verwondering en Het Zuidelijk Toneel
Coproductie: Arenberg Antwerpen
Met de steun van het Vlaams Fonds der Letteren

OLT Rivierenhof
Turnhoutsebaan 246, B-2100 Deurne
16 augustus 2018
Praktische informatie