VN: geen bewijs dat zich onder Syrische vluchtelingen leden van ISIS bevinden

kleinfeld-refugee-memes-debunking-846-body-image-1441884113-size_1000
Hoax op de FB- pagina van het extreemrechtse Britain First. De foto is in feite afkomstig van de UNHCR en toont Syrische vluchtelingen die de grens naar Irak oversteken.

Volgens de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, is er geen bewijs dat zich onder Syrische vluchtelingen  strijders van ISIS bevinden. Recentelijk beweerde de Libanese Minister van Onderwijs, Elias Bou Saab, dat 1 op de 50 Syrische vluchtelingen een jihadist is. De bewering was,  zoals Saab in één adem door zélf toegaf, nergens op gebaseerd:“I don’t have any information. My gut feeling is yes they are facilitating such an operation”.  Volgens Saab zijn de jihadisten eenvoudig te herkennen doordat ze een uniform dragen.  Hoe dat te rijmen valt met zijn eerdere bewering dat  hij niet over concrete informatie beschikt, is niet meteen duidelijk.  Bovendien zou je denken dat ISIS juist zou willen dat haar strijders niet eenvoudig te herkennen zijn.

Op internet wemelde het de afgelopen dagen van de hoaxes, met name van foto’s die aan zouden moeten tonen dat strijders van ISIS zich verbergen tussen vluchtelingen. In Nederland had PVV-senator Rene Dercksen een dagtaak aan het tweeten van foto’s die zonder ook maar één uitzondering op een hoax bleken te berusten.  Debunken moet natuurlijk gebeuren, maar het is maar de vraag hoeveel het oplevert. Op de aanhang van Wilders en Farage heeft het in elk geval geen enkel effect, die retweeten 10 minuten later gretig de volgende hoax.

Bron: The Independent

Een goed overzicht van alle hoaxes vind je bij Vice