Vluchtelingen zetten actie voort in gekraakte kerk

De Jozefkerk, na de kraak en schoonmaaksessie, zondag 2 december 2012

De vluchtelingen die afgelopen vrijdag door burgemeester Van der Laan uit hun tentenkamp zijn gezet, worden niet in de steek gelaten door de Amsterdammers. Na de ontruiming ontfermde de kraakbeweging zich over de vluchtelingen door ze onderdak te bieden in de Vondelbunker en andere vrijplaatsen in de stad. Betrokken burgers zorgden voor eten en voor medicijnen voor de zieken.

Zondagmiddag zette de vluchtelingen hun actie voort met behulp van de Amsterdamse kraakbeweging. Krakers bezetten de Jozefkerk in het westen van Amsterdam en herdoopten deze ‘De vluchtkerk’. Deze kerk uit 1953  is een rijksmonument en is een van de belangrijkste gebouwen uit de wederopbouwperiode. Nadat het pand niet meer als kerk functioneerde is er een tijd een klimhal in gevestigd geweest, maar nu stond het pand al sinds mei leeg. De krakers zorgde dat dit pand binnen een paar uur schoner en leefbaarder werd door modder, vuilnis en graffiti te verwijderen en verlichting aan te brengen. Ook zorgden ze voor warm eten.

De tachtig mensen die door de burgemeester uit hun kamp in Osdorp waren verjaagd gingen graag in op de uitnodiging om in de kerk te verblijven en van daaruit hun actie voort te zetten. Ze willen nooit meer onzichtbaar zijn en eisen een politieke oplossing voor de onleefbare situatie waar ze in verkeren, namelijk dat ze niet uitgezet kunnen worden maar ook niet legaal kunnen verblijven in Nederland.

De vluchtelingen die in de kerk verblijven komen uit onder andere Sudan, Ivoorkust, Mali, Burundi, Congo, Kuweit en Mauritantië. In de avond kwamen zij aan met bussen. Bepakt met koffers, tassen, dekens en matrassen en werden ze hartelijk welkom geheten door de krakers. De band tussen de vluchtelingen en de sympathiserende Amsterdammers is de afgelopen maanden steeds hechter geworden omdat ze al veel samen hebben meegemaakt.

Bij het initiatief De Vluchtkerk zijn ook de Protestantse Kerk Amsterdam en enkele andere kerken en organisaties betrokken. Paul van Oosten, directeur van de Protestantse Diaconie, juicht deze betrokkenheid van harte toe en ondersteunt de poging om zichtbaar te blijven. ‘Wij zijn van mening dat onuitzetbare asielzoekers niet op straat mogen belanden. Zolang daar geen betere oplossing voor is, steunen wij de vluchtelingen in hun protest.’ De eigenaar van de Jozefkerk, Fahrenheit Monumenten BV, kwam een kijkje nemen en vertelde de vluchtelingen dat ze de hele winter mogen blijven.

Hij zei: ‘Ik kreeg er geen negatieve gevoelens van toen ik hoorde dat er vluchtelingen in mijn kerk waren getrokken.’ Op dit moment is hij bezig met het vinden van een nieuwe bestemming voor de kerk, maar dat is volgens hem niet makkelijk. Hij gaat er voor zorgen dat de kerk zo snel mogelijk brandveilig wordt gemaakt en dat er warm water gaat stromen. De vluchtelingen vielen elkaar uit blijdschap om de hals toen ze hoorden dat de eigenaar niet naar de politie zou gaan vanwege de kraak, maar hen wilde steunen. Ze kwamen hem persoonlijk bedanken voor zijn hulp.

Karel Smouter van de Protestantse Kerk Amsterdam prees de moed van de krakers om een illegale daad te begaan om de vluchtelingen te helpen. Hij is zelf bezig om samen met andere christelijke groepen te lobbyen voor deze groep uitgeprocedeerde asielzoekers. Ook zet hij zijn netwerk van kerken en christelijke organisaties in om eten, dekens, medicijnen en andere benodigdheden aan de vluchtelingen te doneren.

De vluchtelingen zijn zeer tevreden over hun nieuwe verblijfplaats. Berete uit Guinee: ‘Deze kerk is een veel betere plek voor ons om te blijven dan het tentenkamp in Osdorp. Onze strijd gaat door. Elke dag. Wat ik in Nederland heb gezien, heb ik nog nooit in andere Europese landen gezien. De Nederlanders zetten zich met heel veel energie in voor vluchtelingen. Ons probleem is de regering, niet de Nederlanders.’ Zijn vriend Camera voegt toe: ‘De regering zette ons op straat en de mensen kwamen ons gelijk te hulp met eten en medicijnen. Wij zijn hen erg dankbaar.’

Voor meer info zie De Vluchtkerk

Dit stuk is eerder verschenen op Socialisme.nu; auteur Renate Klinkenberg

3 gedachten over “Vluchtelingen zetten actie voort in gekraakte kerk”

  1. Weer een typisch emoverhaaltje.
    En niemand stelt zich de vraag, waarom die vluchtelingen niet hetzij opgepakt en uitgezet, hetzij in een AZC opgevangen worden. Incompetent bestuur dus, wat we wel vaker zien in Nederland.

Reacties zijn gesloten.