Vlaanderen krijgt rechts kabinet

Vlaanderen krijgt naar alle waarschijnlijkheid een rechts kabinet, nu de sociaal-democratische sp.a definitief afgehaakt is. OpenVld (rechtse liberalen) en CD&V (al even rechtse christen-democraten) gaan in op de uitnodiging van de engrechtse N-VA een regering te vormen. Het Vlaams Belang valt buiten de boot, volgens N-VA-leider Bart de Wever voorgoed.

Officieel beginnen de onderhandelingen morgen. Formateur wordt N-VA’er Jan Jambon.

De sp.a heeft inmiddels teleurgesteld gereageerd. De sociaal-democraten hadden ingezet op het wegwerken van de wachtlijsten in de zorg, een sociaal klimaatbeleid en op investeringen in onderwijs, zorg en openbaar vervoer. Dat zijn geen zaken die bij de N-VA (ruim baan voor de ondernemers!) hoog op de agenda staan.

Het Vlaams Belang was de grote winnaar bij de verkiezingen in mei – wat helaas het nodige over Vlaanderen zegt – maar valt nu dus buiten de boot. Tot chagrijn van partijvoorzitter Tom van Grieken die Bart de Wever er van beschuldigt liever te heulen met de ‘socialisten’ van CD&V dan de oprechte nationalisten van het VB.

Bron: HLN

Uitgelichte afbeelding: Bart de Wever By Miel Pieters – https://www.flickr.com/photos/132864611@N06/18208864871/, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41147820