Vingerverf op een JSF-model, roept u maar “schande!”

jsfWeten mensen voor hun vrije weekeinde of desnoods hun doordeweekse vrije dag geen betere bestemming dan de lofzang op militarisme bezoeken, die de Luchtmachtdagen zijn? Ik zie in een filmpje, waarnaar ik niet wens te linken, moeders met hun peuter of baby op hun rug verlekkerd naar de JSF kijken, nou ja, het “showmodel”. Trotse vaders met hun zonen, alsof ze ze zelf gaan vliegen. Waar zijn we heen in de wereld?
Maar over degene die verf heeft gegooid naar dit model geen goed woord, en ach, het zal spectaculair zijn geweest toen het gebeurde, maar de “schade” valt nogal tegen (mee, zullen die anderen zeggen, maar die janken keihard).

De “54-jarige vrouw uit Deventer”, hier bij de generieke naam Marianne genoemd, blijkt Gonnus Doeven te heten, heeft al heel wat acties op haar kerfstok en is boekhoudster, maar noemt zich beroepsactiviste. Zij was terecht boos over de tentoongestelde verheerlijking van wapens. Vrijdagavond is zij weer vrijgelaten.

De regionale omroep Friesland laat zomaar een Stem des Volks die niet eens in het Fries kan antwoorden aan het woord om schande te roepen, want het gezonde volksondervinden moet tegen Doeven, niet tegen het regime gericht worden. De Stentor stelt wel vragen:

Waarom vind je het nodig een JSF met verf te bekogelen?
,,Defensie is bezig zich mooi voor te doen, maar het is moordtuig waar ze mee pronken. Ze gaan zelfs met tanks naar basisscholen. Het arsenaal van defensie is geen attractie. Zo’n vliegtuig met zijn bommen al helemaal niet. Ze hebben deze week zoveel aandacht gehad, dat ik hier een ander geluid wilde laten horen: dit is geen speelgoed.”

Was het lastig om het vliegtuig met verf te bekogelen?
,,Eigenlijk niet. Ik heb eierschalen geleegd, er verf ingestopt en het gaatje vervolgens ingevet met kaarsvet. Dat heb ik wel vaker zo gedaan. Ik had een rugzak om en een papieren tasje bij me met die verfeieren. In de rugzak werd wel gekeken door de mensen van defensie, maar in het tasje niet. ”

Het model is inderdaad allang weer schoongeschrobd