Videoanalyse: Al-Ahli ziekenhuis Gaza getroffen door raket Islamitische Jihad

Uit een videoanalyse blijkt dat de dodelijke explosie bij het Al-Ahli ziekenhuis in Gaza veroorzaakt werd door een mislukte raketlancering van de Islamitische Jihad.  

Hamas schoof Israël meteen de schuld in de schoenen, maar dat verhaal is nu du dus wel definitief ontkracht. Eerder verklaarden medewerkers van het onderzoekscollectief Bellingcat al dat de explosie hoogstwaarschijnlijk niet veroorzaakt werd door een Israëlische aanval. Uiteraard tot grote woede van antisemitisch anti-imperialistisch links dat Israël en de VS traditioneel verantwoordelijk houdt voor al het onrecht in de wereld.

Dat Hamas propagandistisch handig gebruik maakte van de situatie valt die organisatie nog niet eens aan te rekenen, want – laten we eerlijk zijn – Israël liegt ook dat het gedrukt staat als dat even zo uitkomt. Zo gaat dat in elke oorlog.

Kwalijker is dat de propaganda van een fascistische terreurorganisatie als Hamas in eerste instantie vrijwel kritiekloos werd overgenomen door reguliere media. De New York Times heeft inmiddels haar excuses aangeboden voor de verslaggeving. Hopelijk volgen meer media dat goede voorbeeld.

Uitgelichte afbeelding: Man with body bags in Jabalia, Gaza Strip – By Palestinian News & Information Agency (Wafa) in contract with APAimages, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=138775603