Verplicht verhuizen bijstandstrekkers volslagen asociaal en onmogelijk plan

verhuizen zullen ze jetta
fotofukje by Ina

Nou hoera, het kabinet is het met D66, de CU en de SGP eens geworden over de nieuwe bijstandswet. Daarin zijn een paar zaken enigszins van de scherpe randen ontdaan. Die vier weken waarin je het maar moest zien te redden zonder uitkering gaan niet door, de Wajongers komen niet in de bijstand als ze geen werk kunnen vinden (alhoewel ze wel 5 procentpunten moeten inleveren), de gemeente moet aantonen dat jij geen moeite doet om werk te vinden in plaats van dat jij moet aantonen dat je dat wél doet, en de gemeenten krijgen de vrijheid om zelf invulling te geven aan de verplichte tegenprestatie. Of dat laatste een vooruitgang is staat te bezien, want als je in een gemeente met een groot contingent rechtse eikels woont ben je de sigaar, denk ik zo.

Waar echter vooral de VVD enorm blij om is, is dat die lamzakkerige bijstandstrekkers wel degelijk verplicht blijven om zonodig te verhuizen als ze ergens anders in het land een jaarcontract wordt aangeboden. Dit is, zoals te verwachten valt als VVD’ers erbij staan te juichen, om diverse redenen een volslagen asociale en onzinnige maatregel:

Eén van de weinige, maar wel grootste nadelen van dit deel van de wereld is namelijk dat woonruimte er afgrijselijk duur is. Natuurlijk valt dat de gemiddelde VVD-patser niet op, maar daarom is het nog wel zo.

Dus we hebben iemand die van 650 euro per maand rond moet zien te komen en die moet ineens woonruimte zien te vinden. Natuurlijk heeft hij of zij net een baan gevonden dus dat inkomen zal omhoog gaan. Maar met hoeveel? Een modaal inkomen bedraagt ongeveer 2500 euro per maand, waarvan netto zo’n 1700 euro overblijft.

Als zo’n VVD’er eens één blik werpt op woningverhuursites, zal hij zien dat je onder de 700 euro per maand nauwelijks meer dan een kamer kunt krijgen. En 700 euro per maand is met een (onder)modale baan bijna niet te doen, nog afgezien van het feit of men je zo’n woning wel wíl verhuren bij dat inkomen.

Er zijn natuurlijk de woningcorporaties, maar in een beetje stad heb je het over wachtlijsten van 10 jaar als je van hen iets wilt huren, dus dat is geen optie. Bovendien willen VVD’ers zoals de nieuw beoogde volgens het Parool zéér bekwáme staatssecretaris van financiën Wiebes het sociale woningbestand halveren, dus dat wordt alleen maar erger.

Dus de VVD staat er ten eerste bij te juichen dat zo’n bijstandstrekker huis en haard verlaat om ergens anders in het land op een kippenhok van een kamer te moeten gaan wonen, maar daarmee zijn we er nog niet. Want ten tweede vragen die oplichtersverhuurbedrijven vaak één maand huur, één maand borg, en twee maanden huur bemiddelingskosten (succes is een keuze, nietwaar? Gewoon twee maanden huur vragen omdat het kan). En dan komen daar nog de verhuiskosten bij, zeg 300 euro.

Maar stel nu eens dat onze bijstandstrekker veel geluk heeft gehad en iets enigszins acceptabels voor ‘slechts’ 500 euro heeft kunnen vinden, dan nog zit die met 2300 euro te kijken die hij even direct ergens vandaan mag zien te halen met zijn bijstandsuitkering. Nog leuker is dat diezelfde verhuurbedrijven vaak drie voorgaande loonstroken willen zien, dus helaas pindakaas, het hele feest gaat niet door.

Duidelijk mag zijn dat dit een volslagen onmogelijke eis is die gesteld wordt. Waarbij je je bovendien kunt afvragen welke werkgever überhaupt een bijstandstrekker gelijk een jaarcontract geeft, en al helemaal als die inderdaad met het enorme probleem van huisvesting zit.

Nee, zeer waarschijnlijk is dit weer eens een van de gebruikelijke onzinnige VVD-bralideeën om hun rabiaat-asociale achterban volledig in extase te brengen over het nog verder uitknijpen en vertrappen van dat vieze plebs.

46 gedachten over “Verplicht verhuizen bijstandstrekkers volslagen asociaal en onmogelijk plan”

 1. Verhuiskosten van EUR 300? Dat lijkt me wel erg optimistisch. Je moet in je nieuwe woning opnieuw stofferen, verven, vloerbedekking er in, je zit vaak met een opzegtermijn van een maand van je oude huurhuis (dus dubbele huur), en zelfs een goedkoop verhuisbedrijf rekent voor het verhuizen van een kleine inboedel al gauw EUR 700. Uit ervaring weet ik dat de all-in kosten van een verhuizing al gauw EUR 3000,- zijn, en dat is nog alleen als je zoveel mogelijk zelf doet. Een sociale huurwoning kun je niet vinden binnen de 5 jaar, maar op de commerciële markt kun je ook niet terecht. De gemiddelde commerciële verhuurmakelaar eist namelijk dat jouw brutoloon 4x de maandhuur behelst, wat betekent dat die nieuwe baan wel behoorlijk goed moet betalen, zeker als je bedenkt dat de prijzen voor commerciële zelfstandige woonruimte beginnen bij ongeveer EUR 800 per maand. Of verwachten ze dat je op je 40ste weer in een kamertje in een studentenhuis gaat wonen? En met de tegenwoordige economie is de kans nog eens groot dat die nieuwe baan tijdelijk is, dus dan kun je een jaar later weer opnieuw gaan verhuizen.

 2. Dit is inderdaad weer een volkomen achterlijk plannetje van een totaal wereldvreemd stel geschifte idioten. (Ehm tja, sorry, ik zie even geen andere manier om het subtieler te formuleren.) O ja, vergeet ik nog om het woord asociaal ergens in te voegen.

 3. @Fred: ja, ik probeerde me nog een zo minimalistisch mogelijk verhuisscenario voor te stellen, maar zelfs daarmee is het al helemaal onmogelijk.

 4. Bestaat een proeftijd nog? Anders kan je na drie (?) maanden eventueel ook weer verder trekken. Wat een tuig.

 5. Ja, en verder geldt de zo geheten ‘omgekeerde bewijslast’ die er bij voorbaat van uit gaat dat de bijstandsgerechtigde niet te vertrouwen is, de boel belazert en oplicht en derhalve maar moet aantonen dat hij of zij aan de verplichtingen netjes uitvoering geeft….
  Ook heb ik ergens de passage gelezen in die gore nazi-wet ‘als de bijstandsgerechtigde tot inkeer komt’…..
  Die lui die dat verzonnen hebben zijn volkomen gestoord maar de bedoeling is duidelijk: de maatschappij omturnen tot een fascistoïde dwangmaatschappij waarin compassie en mededogen, solidariteit met en zorg voor hen die het iets minder goed getroffen hebben dan die vunzige schedelmeter van een Asscher en die heks Eucalypta Klijnsma volkomen uit den boze zijn.
  De regering voert oorlog tegen de bevolking en de bevolking meent voor een groot deel dat Polen, Bulgaren en wie ook de schuld zijn van de haar aangedane ellende en ziet in Wilders derhalve haar heil en verlosser….

 6. @Le Roi danse
  Bij kontrakten van 1 (of2) jaar en korter max een maand proeftijd. Bij langere kontrakten max 2 maanden proeftijd.
  De 1e 1 of 2 maanden kan je dus zowiezo niet verhuizen, dubbele woonlasten of extreme reiskosten / -tijden dus.

 7. En intussen moet je natuurlijk, al participerend, je oude moeder aan de andere kant van het land verzorgen.
  Onze overheid maakt zich schuldig aan opzettelijke domheid. Intussen verwacht ze van de burgers een bijna bovenmenselijk inzicht en organisatietalent.
  Totaal geschift zijn ze, onze politici.

 8. Caren Peeters:

  Inderdaad. Zelf hebben ze nergens last van omdat ze alles kunnen kopen met hun inkomen. Ze weten absoluut niet hoe het leven van een gewoon mens eruit ziet.

 9. Ralph:

  Ongelooflijk hè zo’n Klijnsma. Schande dit en dat, en nu maakt ze dit beleid zelf. Gesteund door vrijwel de hele Kamer, mijn verstand staat soms stil. Toch denk ik dat er méér mensen genoeg van beginnen te krijgen, nu maar hopen dat die niet naar de PVV vluchten.

 10. Is de beslissing tot verhuizen of “tegenprestatie” overlaten aan de gemeente wel conform art. 1 van de Grondwet? “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld.” Als de ene gemeente zus beslist en de andere zo, worden mensen dus niet in gelijke gevallen gelijk behandeld.

 11. Ik zit op het moment in een WWB uitkering, echter als er een baan beschikbaar is in een ander deel van het land zal ik nooit enten nimmer verhuizen daarvoor, vind het dan ook een belachelijke regel dat deze eis word gesteld aan de bevolking, dan maar geen uitkering meer, maar ook geen betalingen meer voor belastingen e.d.

 12. Enkel de Politiestaat kan mensen dwingen tegen hun wil te verhuizen.
  Dus is dit een regel die onder de Politiestaat valt.

  Hosanna voor CU, SGP en D66. Mammon zal super tevreden zijn.

 13. Verwacht van rechts nooit een oplossing…. ZIJ ZIJN HET PROBLEEM. En nee PVDA is niet links……. in ieder geval niet sociaal bewogen noch realistisch.

 14. Wereldwijd verhuizen jaarlijks vele miljoenen mensen naar een ander continent om aan werk te komen.

  Dan zie ik niet in waarom de gemiddelde Nederlandse bijstandstrekker het recht moet hebben om met zijn duim in de mond op de bank te wachten tot er 2 straten verderop een “passende baan” beschikbaar komt.

  Verder is het onzin rechts de schuld te geven van het opheffen van de verzorgingsstaat. Het probleem zit juist aan de linkerkant van het politieke spectrum. Dankzij hen groeien er hele generaties op in Nederland met het waanidee dat mensen overal recht op hebben zonder dat er plichten tegenover mogen staan.

  Dat klinkt allemaal heel erg leuk uit de mond van Roemer & Co, die het altijd doet voorkomen dat er een hele grote (Griekse) geldboom op het Binnenhof staat. Maar de realiteit is nu eenmaal dat het simpelweg niet meer te betalen is als iedereen meent een soort onaantastbaar recht op gratis geld te hebben.

  We moeten het met wat minder doen, het zij zo. Daar gaat echt niemand dood aan.

 15. @Theo
  Leuk te lezen dat de Katholieke Volkspartij, de club die de bijstandswet heeft vormgegeven, nu plotseling bij de linkse boosdoeners is ingedeeld. Toch maak ik dat waandenkbeeld vaker mee in mijn praktijk.

 16. Ik vraag me af wie deze maatregel doorgedrukt heeft. Ik kan me niet voortellen dat deze praktisch nut heeft.

  Voor elke baan zijn er ’tig werklozen beschikbaar, en dus is het onwaarschijnlijk dat voor een baan in bv Amsterdam iemand met bijstand uit Groningen moet komen of vice versa.

  Of heeft de staat een plannetje bedacht om op die manier mensen in Amsterdam die een woning in de sociale sector huren te laten verkassen zodat Wiebes zijn plan om de helft van de sociale sector op de markt te gooien kan uitvoeren?

 17. Ik weet niet wat erger is: de onkunde van dit kabinet of de laffe houding van het volk wat alles maar pikt.

 18. theo theo theo toch, je beperkte niveau is meteen zichtbaar, ik kan wel raden hoe laag jij ergens aan de loonslaafladder hangt.

 19. Vijanden van het volk, om het maar eens marxistisch te zeggen. Het klinkt niet eens meer overdreven, of wel soms?

 20. Mijn oma moest gedwongen verhuizen vanuit haar eigen woning naar een verpleeghuis toe. Gedwongen door de politie. Aldaar heeft ze een dodelijke bacterie opgelopen waar ze aan gestorven is. En dat terwijl wij als familie zijnde de mantelzorg op ons hadden genomen en mijn moeder, die net als ik, in de bijstand zit, zelfs bij haar inwoonde om deze zorg te kunnen verlenen. Dement was mijn oma niet. Een gerechtelijk machtiging had de politie ook al niet bij. Dus die politiestaat is er al hoor! En de gevolgen daarvan kunnen dodelijk zijn! Helaas spreek ik uit ervaring. Ik sta nergens meer van te kijken. Van niks meer wat er hier in dit land gebeurt.

 21. Ik ben meerdere keren verhuist in mijn leven en 1 keer van een dorp naar mijn stad woon op anderhalf jaar mijn leven al in Enschede en al die keren heb ik verhuiskostenvergoeding gehad van 1800 euro dus die 300 euro klopt niet. Ik heb een bijstandsuitkering en ben voor het laatst 5 jaar geleden verhuist naar deze aangepaste woning. Maar nou weet ik niet of verhuiskostenvergoeding voor elke gemeente geldt

 22. Dat is een vergoeding die je heel soms kan krijgen als je invalide bent en daarom naar een andere woning moet. Dat je “al die keren” 1800 euro hebt gehad is gezwets.

 23. Totaal onuitvoerbaar ook omdat een groot deel van de bijstandsgerechtigden alleenstaande ouders met kinderen zijn.

  Nog afgezien van het feit dat het voor een kind niet wenselijk is voortdurend te (moeten) verhuizen. (En die kans is groot, met de versoepeling van het ontslagrecht) zegt een andere wet dat gescheiden ouders niet verder dan (ik meen 35) X- kilometer bij elkaar mogen gaan wonen om de omgang niet in de weg te staan.

  Welke wet gaat leiden???

 24. Uit een artikel van Doorbraak en op Krapuul.com in zijn geheel te lezen:”On the meeting a city official told that unemployment benefits are no longer “a safety net”, but “a springboard” to work.”
  Dat slavendrijvertje liegt als ie het heeft over een springplank naar werk. Dat werk is er niet en zal er ook nooit meer komen.
  Die dwangarbeiderspraktijken, de fascistoïde dwangmaatschappij van schedelmeter Asscher en Eucalypta Kleinsma, het omturnen van Nederland tot één groot dwangarbeiderskamp-en politiestaat aan de Noordzee is bedoeld om steeds grotere groepen mensen die buiten de boot vallen koest te houden en te onderdrukken.
  Het heeft niets te maken met ‘vergroten van de kans op werk’ want dat werk is er niet en komt er ook nooit.
  Schedelmeter Asscher liegt, Eucalypta Kleinsma liegt, Andree van Es liegt en al die andere slavendrijvertjes bij landelijke en gemeentelijke overheden liegen.

 25. Dit is een idee dat geen enkele werking heeft , over verhuizen hoe kan iemand met een bijstand uitkering verhuizen . Heeft geen geld daarvoor.
  Verder krijgt deze dan geld om te verhuizen en ook voor de inrichting van het huis.
  En dan het zoeken naar werk, elke dag komen er werkelozen bij,
  Wie verzint zo’n ondoordacht plan,de domme staatsecrtaris mevrouw Klijnsma.

 26. En stel.je hebt n koophuis en je komt in de bijstand.moet je dan je huis verkopen als je gaat verhuizen.dan heb je ook nog mega schuld.want verkopen is lastig.vooral hier in t zuiden.wie vergoedt dat dan?

 27. @theo
  Wereldwijd verhuizen jaarlijks vele miljoenen mensen naar een ander continent om aan werk te komen.

  Dat heet vluchten theo! Heeft niets maar dan ook helemaal niets met verhuizen te maken. Vluchten is het! Vluchten voor armoede, oorlog, onderdrukking of uitbuiting! Precies wat de lamzakken welke zich regering noemt ons aan gaat doen! Degenereren tot werkvee moeten we en zullen we! Behalve ik. Ik zal mij verzetten tegen deze facsistenbende tot het uiterste. 1 week geen benzine kopen, even stoppen met huur betalen, belasting betalen even opschorten. Middelvinger opsteken naar de drekspuiters welke zich “regering” noemt en gewoon zeggen : “als je wat hebben wilt kom je het maar halen”! Ooit is er een tijd geweest dat de straatstenen en klinkers allang door de lucht gevlogen hadden! We laten ons toch niet zwijgend naar het hakblok leiden?

 28. Hoewel dat verhuizen waarschijnlijk inderdaad niet gaat lukken gaat de wet wel door. En wie even verder leest ziet dan dat je de aangeboden baan niet mag weigeren. Dan moet je maar gaan forensen. Tot maximaal 200 km. Tada zie hier de uitwerking van dit fantastische misbedenksel …… 40 uur per week werken 200 km per dag reizen en minder over houden dan bijstand. De vvd did it again !!!!!

 29. @Links:
  Helemaal met je eens!
  Er zijn de “echte” vluchtelingen die jij omschrijft: [Vluchten voor armoede, oorlog onderdrukking of uitbuiting]:

  Daarnaast zijn er de mensen zoals ikzelf + echtgenoot:
  Verhuisd: voornamelijk om economische reden: terug naar waarvandaan wij 44 jaar eerder naar NL gingen, dus 8000 km bij kinderen en kleinkinderen vandaan.
  Met het pensioen konden wij in NL nog wel rondkomen, vaste lasten + eten konden we er nog van betalen en daarmee waren wij er beter aan toe dan menig ander.
  Maar als je je dan realiseert dat er maar een paar keer een koelkast, wasmachine etc. vervangen kan worden voordat je bescheiden spaargeld op is, als je je kinderen in geval van nood niet meer financieel zult kunnen bijstaan, is er nog maar 1 optie: wegwezen!
  Het nettopensioen steeg direct met een paar honderd euro (geen premies meer verschuldigd in NL)
  De vaste lasten reduceerden tot de helft: voor omgerekend 365 euro huren wij hier een 3kamer woning van dezelfde grootte als waar wij in Amsterdam bijna het dubbele voor betaalden, geen stookkosten.
  Zorgverzekering kost ons 168 Naf (=70 euro) voor 2 personen per JAAR, want is van de staat en premie is naar inkomen.
  Eten kost de helft als je producten uit de regio koopt en geen dure appels e.d. uit Europa bij de alomtegenwoordige AH gaat in slaan (die mensen zijn er dus ook en die klagen dat alles hier even duur is als in NL).
  De enige keerzijde is dat de kinderen zo ver weg zitten, maar met onze toegenomen financiële draagkracht, sparen we nu voor hun vliegtickets hierheen.

 30. “sparen we nu voor hun vliegtickets hierheen.” Ik hoop voor je kinderen enkele reis?

 31. Le Roi danse , die verhuis kosten kun je gewoon krijgen ook als je niet gehandicapt bent.. ik ken iemand die het pasgeleden nog gehad heeft en daar is niks mis mee.
  Je moet er alleen zelf naar vragen en voordat je het contact getekend heb.

 32. Klopt niet. Hier in de gemeente krijg je geen verhuiskosten vergoeding. Soms wel als je vanwege je handicap moet verhuizen. Dan krijg je verhuiskostenvergoeding van de WMO.

 33. @Louis France, macamba-pensionado’s zijn goed voor de economie:)

  @Cornelis: Enkele reis is wel de bedoeling.

 34. Nou, als je in de bijstand zit, kan je gewoon niet veel. ook niet verhuizen, want dat is veel te duur. Ook al zou je een leuke woning met een leuke huurprijs nog vinden, het is een onmogelijke opgave. En zeker voor een baan. Want dat is helemaal niet zeker dat je er blijft.
  Wat niet kan, kan gewoon niet. Klaar. geen gezeur en geen gescheld. zo simpel is het.
  wil men mensen uit de bijstand krijgen, zal men vanuit de gemeente/regering, heel anders moeten gaan handelen.
  Geen dwang, geen verplichting, want dat wordt van kwaad tot erger.

 35. @Theo,

  Perfect verwoord!! Gelukkig iemand tussen al die reacties die het juist ziet.
  Tijd van hand ophouden en dat daar niks tegen over hoeft te staan kan vandaag de dag echt niet meer met uitzonderingen natuurlijk nagelaten

 36. Tijd van hand ophouden en dat daar niks tegen over hoeft te staan kan vandaag de dag echt niet meer met uitzonderingen natuurlijk nagelaten

  Je wilde vast ‘daargelaten’ typen, van Geffen?

  En “handophouders” zijn er iets van een paar honderd van. Lui die inderdaad te lui zijn om te werken en genoegen nemen met een uitkering op bijstandsniveau. Grappig genoeg ook meerdere PVV-stemmers.

  Ben je werkelijk zo dom, van Geffen?

 37. In de praktyk zal het wel by loze woorden blyven.
  Maar wetteyk bestaat inderdaad de mogelykheid om in speciale gevallen een TEGEMOETkoming in de verhuiskosten te krygen.

  Deze wetten zyn vooral bedoeld om het kiesvee tevreden te houden.

 38. Verder bestaat wel het gevaar dat men ooit by een links/rechts/groene regering
  wergewenningsprojecten opzet waar je massaal tot discipline en arbeidszaamheid wordt getraind.

  Uiteraard is de voeding vegetarisch, dergelijke projekten waren in de dertiger jaren in Duitsland,Rusland en Amerika.

  Maar of dit werkloosheid oplossend werkt??????

Reacties zijn gesloten.