Vermoorde milieu-activiste stond op dodenlijst Hondurese leger

Berta Caceres in a 2015 video interview Author or copyright owner	Goldman Environmental Prize
Berta Caceres in a 2015 video interview
Author or
copyright owner Goldman Environmental Prize

De vermoorde Hondurese milieu-activiste Berta Cáceres stond op een dodenlijst van het Hondurese leger. Twee elite-eenheden van het Hondurese leger kregen lijsten met namen en foto’s van sociale- en milieu-activisten overhandigd, met de opdracht hen te executeren. Dat zegt een voormalig lid van één van deze elite-eenheden. Volgens sergeant Rodrigo Cruz – die om voor de hand liggende reden liever niet zijn werkelijke naam gebruikt – weigerde de commandant van zijn eenheid het bevel uit te voeren. Toen de commandant na zijn weigering het bevel uit te voeren deserteerde, volgde Cruz zijn voorbeeld en vluchtte uit Honduras. Een verstandig besluit, want diverse leden van zijn eenheid worden inmiddels “vermist”. Cruz zegt niet terug te kunnen keren naar Honduras, omdat hij dan ongetwijfeld vermoord wordt.  De identiteit en de militaire achtergrond van Cruz is door diverse onafhankelijke bronnen bevestigd tegenover de Guardian.

Cáceres, die in 2015 de prestigieuze Goldman Environmental Prize won voor haar verzet tegen de bouw van een hydro-elektrische dam, werd in maart 2016 doodgeschoten  in haar woning. Vóór haar dood had ze mensenrechtenrapporteurs verteld ze tientallen doodsbedreigingen ontvangen had endat haar naam op een dodenlijst stond.

Cruz behoorde tot een eenheid van de militaire politie die getraind werd door de FBI en het Amerikaanse leger. De eenheid is actief aan de Caraïbische kust, in naam om de daar opererende drugskartels te bestrijden. De regio is echter ook het toneel van heftige conflicten tussen grootgrondbezitters en kleine boeren. De afgelopen jaren zijn meer dan 100 mensen vermoord, voornamelijk boerenactivisten. Veel van deze moorden worden door mensenrechtenorganisaties toegeschreven aan doodseskaders die werken voor de staat of de grootgrondbezitters.

Bron: de Guardian