Venezuela op dieet gezet

Vanuit Venezuela komen alarmerende berichten op ons af: ‘het gaat slecht met het land. Er is voedselschaarste. De rekken in de winkels staan leeg.’ Wat is er ginder gaande? Die vragen vanuit het buitenland krijgen de Venezolanen op hun bord. Twee personen, uit ‘onverdachte hoek,’ zoals dat heet, geven antwoorden, de Baskische ondernemer Agustín Oxtotorena, die in Caracas woont en Jacquelin Jiménez, opvoedster en lid van de Congregatie van het Heilig Hart in Venezuela.

Men kan inderdaad spreken, volgens Jacquelin Jiménez, over schaarste van een aantal basisproducten, zoals rijst, huishoudolie, tarwemeel, suiker, reinigingsproducten, sommige medicamenten, enz.

Andere basisproducten zijn volgens haar te verkrijgen aan prijzen die tot tienmaal hoger liggen dan enkele jaren geleden en dus onbetaalbaar zijn voor de gewone man in de straat. Niet de regering treft volgens haar schuld aan deze algemene schaarste, maar wel de ‘financiële dictatuur’ die het betreurt dat de regering onderwijs, waardigheid, vaderlandsliefde, gratis gezondheidszorg en de rechten van de arbeiders bevordert voor een meerderheid van de bevolking.
Financiële dictatuur

“Die machtsgroepen, bedrijfsleiders en financiële belangengroepen zetten alle middelen in om de democratisch verkozen president Nicolás Maduro en zijn regering omver te werpen. Alle middelen zijn goed zoals het voorstel voor een volksraadpleging (voor of tegen de regering)”, zegt Jiménez.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be