Veertien leden Britse Conservatieve Partij geschorst wegens islamofobe uitlatingen op sociale media

De Britse Conservatieve Partij heeft 14 leden geschorst omdat ze op Facebook islamofobe en racistische commentaren plaatsten. Om wie het gaat is is niet bekend gemaakt. De betreffende partijleden riepen o.a. alle moskeeën te sluiten en alle islamitische ambtenaren te ontslaan.

De laatste tijd neemt de druk op de Tories toe iets te doen aan de binnen de partij wijd verspreide islamofobie. Nu Labour de antisemieten binnen de partij aanpakt, konden de Tories niet achter blijven zonder zichzelf bespottelijk te maken.

Ook binnen de partij ontstond steeds meer onrust over het racistische geblaat van een flink aantal leden. Onlangs haalde de voormalige partijvoorzitter Syeda Warsi hard uit naar de partijtop, die er door haar van werd beschuldigd de ogen te sluiten voor de ‘institutionele islamofobie’ binnen de Conservatieve Partij. Warsi riep premier Theresa May op een onafhankelijk onderzoek te starten.

In een verklaring zegt de Conservatieve Partij dat de meeste leden van de betreffende Facebookgroep geen lid van de partij waren. Zij die dat wél waren zijn geschorst, hangend een nader onderzoek.

Bron: The Independent