Veenbrand in Brabant

Jongeren in het Brabantse plaatsje Veen hielden de nacht voor Oudjaarsnacht een feestje op straat. Ze staken een auto in de brand. Dat vonden brandweer en politie niet goed, dus die rukten grootschalig uit om de feestvreugde te blussen, letterlijk en figuurlijk. Dat vond de feestvierende menigte niet goed, dus bekogelden ze politie en brandweer met wat ze hadden: vuurwerk en bierflesjes. Dat vond de politie weer niet goed, er volgde een rel, feestvierders trokken zich terug in een café. Politie haalde ze daar stuk voor stuk uit. Aan het eind van de gebeurtenis waren en 101 jongeren – deels minderjarigen – gearresteerd. Het was een grootschalig, grof geweldsgebruik van de politie, en het mag van ons, van mensen die zich druk maken over politiegeweld, wel eens wat meer aandacht krijgen.

Opvallend in de complete houding van het gezagsapparaat. Jongeren staken een auto in brand. Dat doen ze in Veen elk jaar. Het is helemaal niet duidelijk dat ze daarmee iemand in gevaar brachten of schade toebrachten. dus een gedupeerde eigenaar ontbrak. Degenen die een beetje risico liepen, waren de feestvierders zelf. Dat de autobrand persé geblust moest worden, had weinig met veiligheid te maken, en niets met een gedupeerde eigenaar. Volgens de vijftienjarige Joeri, een auto hadden die feestvierders zelf hadden gekocht. Er was dus maar één reden dat de brandweer en politie uitrukte: fikkie stoken op straat was verboden, en dat zouden de jongelui weten ook. Toen politie en brandweer uitreden om de jongelui een lesje te leren, kregen ze in grote lijnen dan ook waar ze nadrukkelijk om vroegen: een lesje terug. Het werd een rel, een mini-opstandje.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via: Ravotr

1 gedachte over “Veenbrand in Brabant”

  1. Dit zijn ongeveer de praktijken waar die PVV-nazi Joram van Klaveren regelmatig over loopt te blaten dat ie dat graag wil: razzia’s, hele gebieden afsluiten en dan ongebreideld mensen jagen….
    Nederland wordt steeds meer een fascistische politiestaat zoals de nazi’s van Wilders het graag hebben….

Reacties zijn gesloten.