Veel doden bij offensief ISIS in Syrië

Bij een offensief van ISIS in de Syrische stad Deir Ezzor zijn gisteren tientallen – en mogelijk honderden – mensen om het leven gekomen. Het Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) spreekt over zeker 135 doden, waaronder 55 burgers. De overige slachtoffers zouden lid zijn van pro-Assad milities of deel uitmaken van het reguliere Syrische leger. Ook 42 strijders van ISIS zouden om het leven zijn gekomen. Andere media spreken over veel hogere aantallen slachtoffers. Volgens Al-Mayadeen TV  heeft ISIS 280 burgers, waaronder vrouwen en kinderen, geëxecuteerd en hun lichamen in de rivier gegooid. Enige voorzichtigheid is hier overigens wel geboden.

ISIS heeft tijdens het offensief tientallen mensen uit het district Baghaliyeh in het noorden van de stad ontvoerd. Over hun lot bestaat geen duidelijkheid, al mogen we het ergste vrezen. deirindex

ISIS beheerst het grootste deel van Deir Ezzor. Eenheden die trouw zijn aan de Syrische president Assad controleren een paar wijken in het noorden van de stad, evenals het nabijgelegen vliegveld. Volgens het SOHR heeft ISIS gisteren flinke vorderingen gemaakt en zijn de pro-Assad eenheden overal in het defensief. De Russische luchtmacht zou inmiddels bombardementen uitvoeren op Deir Ezzor ter ondersteuning van de regeringstroepen.

Bron: Syrian Observatory for Human Rights