Varoufakis wil pan-Europese politieke partij lanceren

Voormalig Grieks minster van financiën Yanis Varoufakis neemt niet deel aan de Griekse verkiezingen. “Alleen een Europees netwerk kan ingaan tegen dit Europa dat als een blok opereert.”

In een interview voor het programma Late Night Live van de Australische radiozender ABC1 legt Varoufakis uit waarom hij noch voor Syriza, noch voor de nieuwe scheurlijst Volksunie deelneemt aan de komende Griekse verkiezingen.

Een Europees netwerk
“Nationale partijen vormen broze allianties binnen een Europa dat werkt als een blok, als een macro-economie met zijn eigen belangen – dat model werkt niet meer. Ik denk dat we moeten pogen te mikken op een Europees netwerk dat op een bepaald ogenblik tot een pan-Europese partij kan evolueren.”

“De partij (Syriza) die ik heb gediend en de leider die ik heb gediend hebben beslist volledig van koers te veranderen en een economisch beleid te voeren dat absoluut geen steek houdt en dat ons werd opgedrongen.”

Onvruchtbare verkiezingen
De Griekse verkiezingscampagne zal volgens hem ’triest en onvruchtbaar’ zijn. Varoufakis ging in het interview ook in op de beschuldigingen die een aantal personen met banden in de oligarchie tegen hem hebben ingediend voor landverraad: “Ik wou dat ze daar mee doorgingen… er is geen strijdtoneel, geen rechtbank, geen forum waar ik niet wil aan deelnemen om te verdedigen en toe te lichten wat ik heb gedaan.”

“Ik vrees dat mijn tegenstrevers, zij die deze beschuldigingen hebben gelanceerd, niet zullen opdagen om de confrontatie aan te gaan, omdat er geen morzel waarheid zit in wat ze hebben beweerd. Dit deden ze alleen als propaganda tegen mij.” (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be