Van der Steur overleeft (helaas) debat over terreurbestrijding

Minister van Veiligheid en Justitie Van der Steur heeft het debat over terreurbestrijding na de aanslagen in Brussel overleefd. Een motie van wantrouwen van de PVV kreeg alleen de steun van de SP en Groen Links.

266px-Ard-van-der-steur-1369335506
Brekebeen Ard van der Steur. Foto: Wikipedia

Volgens Van der Steur hebben Nederlandse autoriteiten geen bevoegdheid de gang van een Syriëganger na zijn aankomst in Nederland te volgen, een opmerking die in de Tweede Kamer vandaag voor de nodige gefronste wenkbrauwen zorgde.

Het gaat om Ibrahim El Bakraoui, één van de Belgische zelfmoordterroristen, die op 24 juli 2015 door Turkije werd uitgezet naar Nederland. De Turken waarschuwden Nederland voor El Bakraoui, maar dat was voor de Nederlandse autoriteiten geen reden zijn gangen te volgen. Ook een waarschuwing van de inlichtingendienst van de politie in New York een week voor de aanslagen was voor Justitie geen aanleiding uit de luie stoel te komen.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra wil opnieuw bekijken of het niet mogelijk is Syriëgangers na terugkeer meteen maar op te sluiten. Momenteel kan dat niet, tenzij bewezen kan worden dat ze zich in Syrië schuldig hebben gemaakt aan misdrijven.

Bron: FD