Turkse tanks steken grens met Syrië over + aanvulling

Turkije is samen met milities van de Free Syrian Army (FSA) een offensief begonnen tegen posities van ISIS in het noorden van Syrië. De operatie “Firat Kalkani” (Eufraat Schild, naar de rivier de Eufraat) begon vanochtend 4 uur met een artilleriebombardement, gevolgd door aanvallen van de Turkse luchtmacht. Inmiddels zijn op sociale media foto’s te zien van colonne’s tanks die over de grens trekken. Volgens Turkse media is het doel de stad Jarablus, de laatste stad aan de grens met Turkije die nog steeds in handen van ISIS is.

Volgens het Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) heeft de aanval op Jarablus nog een ander doel: voorkomen dat de Koerdische milities van het YPG de stad innemen. De vorming van een autonome Koerdische enclave in het noorden van Syrië staat Turkije als een nachtmerrie voor ogen.

Turkije heeft gezegd de territoriale integriteit van Syrië te zullen respecteren, maar dat is een holle belofte. Syrië als eenheidsstaat is geschiedenis, alleen al omdat de Syrische Koerden hun met bloed gekochte autonomie niet op zullen geven.

De Turken zeggen in nauw contact te staan met de Amerikanen. De VS is de belangrijkste bondgenoot van het YPG. De Amerikanen willen vermijden dat de situatie uit de hand loopt en het Turkse leger in gevecht raakt met het YPG. Of dat zal lukken is overigens maar de vraag: Erdogan heeft inmiddels gezegd dat het offensief gericht is tegen zowel ISIS als het YPG.

Vice-president Joe Biden wordt vandaag in Ankara verwacht voor topoverleg met president Erdogan en Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu. De reactie van de Amerikanen op het Turkse offensief was overigens zuinigjes:

Well, we’re in contact with Turkish officials, as well as representatives of the Syrian Democratic Forces, on this incident. I would say that we’re working to ensure that tensions don’t escalate and to remind both sides or both parties that ISIL is the main enemy here and the common enemy that must be confronted, and that our efforts need to be geared towards ensuring that all of our partners remain focused on that goal

 

Update: de VS levert luchtsteun voor de Turkse opmars in Syrië

Bron: Hürriyet Daily News