Turkse luchtmacht bombardeert stellingen YPG

https://www.youtube.com/watch?v=6F1IbWSxGBs

De Turkse luchtmacht heeft stellingen van de Koerdische verzetsbeweging YPG in Rojava, de autonome Koerdische regio in het noorden van Syrië, gebombardeerd. Ook stellingen van de YBS – een aan de YPG gelieerde Yazidische organisatie – in Shengal (Irak/Zuid-Koerdistan) werden gebombardeerd. 

Volgens de eerste berichten zijn bij het bombardement op Rojava 18 strijders van de YPG om het leven gekomen. In Shengal zouden 7 mensen om het leven zijn gekomen, waaronder 5 Koerdische Peshmerga (de strijdkrachten van Iraaks-Koerdistan).

De aanvallen begonnen vannacht om 2 uur, lokale tijd. De voornaamste doelwitten lijken radiostations te zijn geweest.

Volgens een verklaring van de Generale Staf van het Turkse leger was de aanval gericht tegen de PKK (Turkije maakt geen onderscheid tussen enerzijds de PKK en anderzijds de YPG/YBS): “To protect the security of our borders from attacks and threats of the terrorist groups and the transfer of weapons and ammunition to terrorists in Turkish land to carry out terrorists acts and destabilize the security of the country, Turkish warplanes carried out an aerial operation within the context of international law”.

De PYD, de politieke tak van de YPG, heeft de aanvallen fel veroordeeld. Volgens de PYD komen de Turkse aanvallen in de praktijk neer op steun aan ISIS. De YPG is in het noorden van Syrië al jaren in een strijd op leven en dood gewikkeld met de islamistische terreurorganisatie.

Op steun van de Iraakse Koerden hoeft de YPG niet te rekenen. Een commandant van de Peshmerga schoof tegenover het Koerdische persagentschap Rudaw de PKK de verantwoordelijkheid voor de aanval in de schoenen: “zonder de aanwezigheid van de PKK zou deze aanval niet plaatsgevonden hebben”.