Turkije valt stellingen Syrische Koerden aan

roj_emblem-svg
Illustratie: Wikipedia

De Turkse luchtmacht heeft doelen van de door de Amerikanen gesteunde Koerdische militie YPG bestookt. Daarbij zouden volgens woordvoerders van het Turkse leger ’tot 200′ Koerdische strijders gedood zijn. Het Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) heeft de aanvallen bevestigd, maar kon niet zeggen óf en hoeveel slachtoffers er gevallen zijn. De aanvallen zouden zijn uitgevoerd in de regio Maarrat Umm Hawsh, even ten noorden van Aleppo.

Turkije beschouwt de YPG als de Syrische tak van de PKK, die al sinds 1984 een hevige strijd voert tegen de Turkse staat. De PKK wordt door zowel de VS als de EU gezien als een terroristische organisatie. Het pikante is dat het YPG een – uiterst effectieve – bondgenoot is van de Amerikanen in de strijd tegen ISIS.

Voor Turkije is een autonome Koerdische regio in het noorden van Syrië onaanvaardbaar. Op 24 augustus jl viel Turkije Syrië binnen met het doel zowel ISIS als het YPG terug te dringen. Door Turkije gesteunde eenheden van de Free Syrian Army (FSA) hebben sindsdien flinke terreinwinst geboekt in het noorden van Syrië.

Bron: Middle East Eye