Turkije stelt PKK verantwoordelijk voor bomaanslag Ankara

Site_of_13_March_2016_Ankara_Bombing
De Atatürk Boulevard, plaats van de aanslag. Foto: Wikipedia

De Turkse regering zegt over bewijzen te beschikken dat Koerdische militanten verantwoordelijk zijn voor de zelfmoordaanslag gisteren in Ankara. Bij die aanslag kwamen 37 mensen om het leven. Een van de daders zou zijn geïdentificeerd als een Koerdische vrouw die zich in 2013 bij de PKK aangesloten heeft.

Dat de PKK – die tot dusverre nooit aanslagen pleegde op burgerdoelen – verantwoordelijk zou zijn lijkt me sterk,  maar het is zeer goed mogelijk dat de TAK  de aanslag gepleegd heeft. De TAK is een afsplitsing van de PKK. In tegenstelling tot haar grote broer is de TAK niet bereid compromissen te sluiten met de Turkse staat en houdt ze onverkort vast aan de creatie van een zelfstandige Koerdische staat in het zuidoosten van Turkije.  De Turkse staat maakt geen onderscheid tussen beide organisaties en schrijft elke door de TAK gepleegde aanslag automatisch toe aan de PKK. Nog geen maand geleden pleegde de TAK een bomaanslag in Ankara waarbij 29 mensen om het leven kwamen. Ook die aanslag kreeg de PKK en haar Syrische filiaal YPG in de schoenen geschoven.

Voor Erdoğan zijn de aanslagen een blamage, hij blijkt niet eens in staat te zijn de veiligheid van Turkse burgers in de hoofdstad van het land te garanderen. Het meest rationele antwoord zou zijn een wapenstilstand en hernieuwde onderhandelingen met de PKK, maar het lijkt er eerder op dat Ankara de biceps nog eens extra aan gaat spannen. De afgelopen uren voerde de Turkse luchtmacht zware bombardementen uit op stellingen van de PKK in het noorden van Irak.