Turkije schiet Russisch vliegtuig neer bij grens met Syrië + Updates

Turkije heeft in het grensgebied met Syrië een Russisch gevechtsvliegtuig neergehaald. Volgens de eerste berichten zou een van de piloten gevangen zijn genomen door Turkmeense rebellen. De andere is nog voortvluchtig. Volgens Turkije schond het vliegtuig het Turkse luchtruim en is de piloot in een tijdsbestek van 5 minuten tien keer gewaarschuwd voordat het vliegtuig werd neergeschoten. Het Russische Ministerie van Defensie zegt dat het vliegtuig zich boven Syrisch grondgebied bevond. Turkije heeft inmiddels om een spoedzitting van de NAVO gevraagd. Een maand geleden waarschuwde de NAVO Rusland al dat schending van het Turkse luchtruim er toe zou kunnen leiden dat Russische vliegtuigen zouden worden neergeschoten. Overbodig te zeggen dat dit nog buitengewoon nare gevolgen kan hebben.

Updates volgen.

Update: de route van het neergeschoten Russische toestel, volgens Turkije

CUkdnCuW4AAxX9L

Update: op internet circuleren  diverse foto’s en video’s van de Russische piloten. Een van de piloten zou inmiddels overleden zijn. De doodsoorzaak is onbekend. De andere piloot bevindt zich in de handen van de rebellengroep Alwiya Al-‘Ashar, een groep die deel uitmaakt van de Free Syrian Army en wordt gesteund door de VS en Turkije.

Update: de NAVO komt vandaag in spoedzitting bijeen in Brussel (!)

Update: een Russische helicopter die op zoek was naar de overlevende piloot kwam onder hevig vuur van  de rebellen van Alwiya Al-‘Ashar te liggen en was gedwongen een noodlanding te maken. Volgens bronnen binnen de Syrische regering wisten de piloten zich in veiligheid te brengen.

Update: persconferentie van Poetin met veel gezwatel over “een dolkstoot in de rug, bla, bla”.  Het Russische journaille heeft blijkbaar opdracht gekregen het verhaal te wijzigen. Werd eerder vandaag nog gezegd dat het vliegtuig was neergehaald door Syrische rebellen (op dat moment het officiële verhaal van het Kremlin), inmiddels is het allemaal de schuld van Erdogan. Vergeleken bij de Russische media bestaat CNN uit woeste anarchisten.