Turkije pakt 220 pro-Koerdische politici op

Turkije heeft na de bomaanslag bij het stadion van Besiktas bij razzia’s 220 leden van de linkse, pro-Koerdische HDP gearresteerd. Hen wordt propaganda vóór of lidmaatschap ván de PKK ten laste gelegd. Daarnaast zou de politie nog eens 13 mensen gearresteerd hebben die verdacht worden van betrokkenheid bij de aanslag.

De door de TAK opgeëiste aanslag heeft aan 44 mensen het leven gekost. De TAK is een radicale afsplitsing van de PKK, maar  heeft volgens sommigen – waaronder de Turkse regering – nog steeds nauwe banden met de grote broer. De Turkse regering schuift de PKK standaard elke aanslag van de TAK in de schoenen. peoples_democratic_party_turkey_logo

De Turkse president Erdoğan zwoer meteen na de aanslag wraak te zullen nemen op de daders, die “een hoge prijs zullen betalen”. Geheel voorspelbaar richt die wraak zich nu op Erdoğan’s voornaamste politieke tegenstander, de HDP. De HDP heeft de aanslag weliswaar nadrukkelijk veroordeeld en haar deelneming betuigd aan de nabestaanden van de slachtoffers, maar dat maakt natuurlijk geen enkele indruk op de Turkse regering. Op haar website zegt de TAK de aandacht te hebben willen vestigen op de onderdrukking van de Koerden in Oost-Turkije en de situatie van de gevangen zittende leider van de PKK, Abdullah Öcalan. Dat lijkt me dan volledig mislukt: de TAK levert met dergelijke aanslagen Erdoğan vooral het perfecte excuus de toch al wankele Turkse democratie ten grave te dragen.