Turkije arresteert opnieuw leden oppositie

Turkije heeft 42 leden van de linkse, pro-Koerdische oppositiepartijen HDP en DPB gearresteerd op beschuldiging van ‘het lidmaatschap van een terroristische organisatie’.

In Elazığ viel de politie vanochtend tientallen woningen binnen. Vijftien mensen werden aangehouden waaronder de vice-voorzitter van de provinciale afdeling van de HDP, Ayfer Yılmaz en Turan Çelik, een voormalige bestuurder van de DPB. Naar één persoon wordt nog steeds gezocht door de politie. HDP-logo.svg

De 13 leden en bestuurders van de HDP die 24 dagen geleden in Istanboel werden opgepakt, moesten vandaag voor de rechter verschijnen. Zes van hen werden vrijgelaten, maar zeven worden in afwachting van hun proces vastgezet. Ook zij worden ervan beschuldigd lid zijn van een terroristische organisatie (lees: de PKK).

De gevangen zittende co-voorzitter van de HDP, Selahattin Demirtaş, heeft inmiddels verklaard geen banden met de PKK te hebben, een verklaring die ongetwijfeld aan dovemansoren gericht zal zijn. Demirtaş werd op 4 november jl opgepakt, samen met zijn collega Figen Yüksekdağ, op beschuldiging van het beledigen van president Erdoğan. Demirtaş had de doodzonde begaan Erdoğan verantwoordelijk te stellen voor het oplaaien van het geweld in Koerdistan.  In juli 2015 beëindigde Ankara een 2-jarig bestand met de PKK en opende het een militair offensief in Koerdistan. Dat offensief heeft aan veel (Koerdische) burgers het leven gekost. Amnesty International heeft Turkije beschuldigd van grove schendingen van de mensenrechten en het collectief bestraffen van de burgerbevolking, wat volgens het internationale recht een oorlogsmisdaad is.

Tegelijk opende Ankara een politiek offensief tegen de – legale – HDP, een partij die door Erdoğan wordt gezien – of in elk geval gepresenteerd – als de politieke arm van de PKK. Hoeveel leden van de HDP gevangen zitten op beschuldiging van het lidmaatschap van – of propaganda bedrijven vóór – de PKK is onduidelijk, maar het moeten er inmiddels honderden zijn.