Trumpvertrouweling Roger Stone had niet eerder gemeld contact met Russen in 2016

By Lizzie Ochoa – with Roger Stone, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=44141566

Roger Stone, voormalig campagnemedewerker van, en al decennia lang bevriend met Donald Trump blijkt in 2016 een niet eerder door hem geopenbaarde ontmoeting gehad te hebben met een Rus, die op dat moment onder de naam Henry Greenberg opereerde.

De ontmoeting vond plaats voordat Wikileaks de beruchte emails publiceerde, en twee maanden voordat het FBI-onderzoek naar Russische inmenging in de verkiezingen begonnen was. Het was rond de tijd dat campagnemedewerker George Papadopoulos door Russen benaderd werd, en dat de beruchte vergadering tussen Jared Kushner, Donald Trump jr. enerzijds en Natalja Veselnitskaia anderszijds plaats vond in de Trump Tower.

Er zijn wat verschillen tussen de getuigenissen van Stone en Greenberg: Stone zegt alleen Greenberg ontmoet te hebben, Greenberg zegt daarentegen dat zijn Oekraïense vriend Alexei erbij was. Greenberg ontkent geld te hebben gevraagd voor informatie, en beweert dat het zijn vriend Alexei was die dat deed. Een van de twee liegt hier, je kunt niet zomaar een aanwezige vergeten of menen dat iemand erbij was die er niet bij was. Wie heeft er redenen om hierover te liegen?

Greenberg kwam in contact met met Trumpcampagnemedewerker Michael Caputo, toen hij in mei 2016 interesse had in de aankoop/het openen van een restaurant waar Caputo’s zakenpartner Sergei Petrushin bij betrokken was. Na enige tijd liet Greenberg Petrushin weten dat hij wist dat diens zakenpartner Caputo campagnemedewerker was voor Trump, en dat hij informatie had die interessant zou kunnen zijn voor Trump.

Petrushin belde Caputo en Caputo bracht Greenberg vervolgens in contact met Roger Stone.

Greenberg heeft Stone tijdens die ontmoeting informatie die nuttig zou zijn voor Trump aangeboden voor 2 miljoen dollar, volgens Roger Stone.

“You don’t understand Donald Trump,” Stone recalled saying before rejecting the offer at a restaurant in the Russian-expat magnet of Sunny Isles, Fla. “He doesn’t pay for anything.”

Inderdaad iets wat diverse aannemers ook al eens gemerkt hebben bij opdrachten van Trump.

Later, Stone got a text message from Michael Caputo, a Trump campaign communications official who’d arranged the meeting after Greenberg had approached Caputo’s Russian-immigrant business partner.

“How crazy is the Russian?” Caputo wrote according to a text message reviewed by The Post. Noting that Greenberg wanted “big” money, Stone replied: “waste of time.”

Stone en Caputo beweren nu slachtoffer te zijn geweest van een FBI-sting operatie, om hen erin te laten lopen, omdat Greenberg lange tijd voor de FBI gewerkt zou hebben. Greenberg beweert echter al in 2013 gestopt te zijn met deze werkzaamheden, en zeker op dat moment niet meer voor de FBI te hebben gewerkt.

Het is nog niet helemaal duidelijk waar dit toe gaat leiden, maar Stone heeft in elk geval gelogen toen hij eerder beweerde geen contact te hebben gehad met Russen tijdens de campagne. Nu beweert hij zoals gebruikelijk dat het voorval hem ontschoten was. Het is in het algemeen moeilijk je voor te stellen hoe mensen die de interesse van justitie gewekt hebben door het leven gaan, met al die essentiële gebeurtenissen die ze op dat moment steevast compleet vergeten zijn. Caputo en Stone beweren zich de ontmoeting pas weer herinnerd te hebben toen ze geconfronteerd werden met text messages die ze erover verstuurd hadden.

Bron: The Washington Post