Trumps gekte gaat over lijken

En weer ging Trump een grens over waar je eerder nooit van gedacht zou hebben dat een president er ook in de verste verte maar in de buurt van zou komen.

Omdat gouverneurs van Michigan Gretchen Whitmer (D) en Jay Inslee (D) van Washington zich eerder kritisch uitgelaten hebben over de trage reactie van de regering Trump op de coronavirusuitbraak, heeft Trump Pence geïnstrueerd voorlopig maar eens even niet te reageren op hulpvragen van deze gouverneurs met betrekking tot materialen die nodig zijn bij de bestrijding van de epidemie.

Trump zegt het zelf expliciet:

“When they’re not appreciative to me, they’re not appreciative to the Army Corps, they’re not appreciative to FEMA, it’s not right,” Trump said.

He then added: “I say, ‘Mike, don’t call the governor of Washington; you’re wasting your time with him. Don’t call the woman in Michigan. It doesn’t make any difference what happens.’ You know what I say: ‘If they don’t treat you right, I don’t call.’ He’s a different type of person; he’ll call quietly anyway.”
(…)
“All I want them to do — very simple: I want them to be appreciative,” he said. “I don’t want them to say things that aren’t true. I want them to be appreciative.” (Washington Post)

Laat dit even tot u doordringen: de president van de Verenigde Staten laat het verlenen van hulp, of in elk geval de snelheid waarmee dat gebeurt, in de grootste noodtoestand sinds de Tweede Wereldoorlog afhangen van het feit of de gouverneur van de betreffende staat zich wel voldoende prijzend uitgelaten heeft over hem en hem vooral ook niet tegengesproken heeft. Dat is iets dat gewoonweg levens kost. De president van de Verenigde Staten is bereid mensen te laten sterven vanwege zijn gekwetste gevoelens tengevolge van een virus dat zich niet aan zijn infantiele fantasieën wenst aan te passen. Het gaat je verstand compleet te boven, dat zoiets ooit zou kunnen gebeuren.

Maar goed, dat Trump knettergek is wisten we natuurlijk al. Nu hij ook nog een ronduit levensgevaarlijke gek is gebleken, is het meest verbijsterende echter nog steeds het zwijgen van de Republikeinen, die dit allemaal toelaten.

Of nu ja, als je ziet dat zij zich niet te min voelen om een crisis als deze te misbruiken door nog eens een biljoen dollars aan het bedrijfsleven te schenken (na een 3 billjoen bedragende belastingkorting van een paar jaar geleden), terwijl ze wel nog zoveel mogelijk steun aan particuliere Amerikanen hebben proberen tegen te houden, hoeft ook dat misschien niet al te zeer te verbazen.