Trump verklaart oorlog aan de Republikeinen

Donald Trump lijkt ‘het’ nu helemaal kwijt te raken. Nadat Paul Ryan gisteren effectief zijn steun voor Trump introk, zijn bij de Republikeinse (?) presidentskandidaat alle remmen los.Vanmiddag tweette Trump het volgende:

Gevolgd door:


Dit lijkt een oorlogsverklaring aan het Republikeinse establishment te zijn. Dat establishment denkt niet dat de presidentsverkiezingen nog gewonnen kunnen worden en zet nu volledig in op behoud van de meerderheid in Senaat en Huis van Afgevaardigden. Gisteren kwam de extreemrechtse Trump-fansite Breitbart News al met de volgende illustratie:

Het is Wij tegen de Rest van de Wereld. Trump gaat nu full Breitbart, wat ook al bleek uit zijn weerzinwekkende optreden tijdens het laatste debat met Clinton. Dat gaat het bij de harde kern goed doen, maar het zal gematigde kiezers – en zelfs gematigde Republikeinen – wegjagen. Het is een strategie van de verbrande aarde die ongetwijfeld zal leiden tot een burgeroorlog binnen de GOP. Trump interesseert dat niets, want voor zijn gevoel heeft die partij hem in de steek gelaten. screenshot-15-3de-debat-trump-clinton


Conservatieve zwaargewichten als Bill Kristol en John Podhoretz reageerden met de inmiddels gebruikelijke galgenhumor op Trump’s tweets:

Binnen de GOP weet niemand hoe het nu verder moet. De partij is hopeloos verdeeld, iets wat ze volledig aan zichzelf te wijten heeft. Al decennia moedigt de GOP  uit electorale overwegingen de meest duistere, racistische elementen in de samenleving aan. Het establishment dacht die elementen wel onder controle te kunnen houden, iets wat een inschattingsfout van de eerste orde blijkt te zijn geweest. De GOP oogst wat ze gezaaid heeft.