Trump lobbyde begin jaren ‘90 voor belastingvoordeel

Na de onthulling dat presidentskandidaat Donald Trump mogelijk achttien jaar geen inkomensbelasting heeft betaald, blijkt nu dat hij zelf lobbyde voor aanpassing van belastingwetten.

Donald Trump verscheen in 1991 als getuige voor een Senaatscommissie om te betogen dat de Amerikaanse overheid belastingvoordelen moest geven aan vastgoedondernemers. Dat blijkt uit een video-opname waar donderdagavond (gisteren) over bericht werd door onder andere Washington Post en New York Times.

Trump beargumenteerde dat het belastingtarief voor de rijksten omhoog moest, om hen een prikkel te geven te investeren in vastgoed. In zijn huidige campagne voor het presidentschap pleit Trump voor het verlagen van belastingen.

Crisis

Eind jaren ‘80 en begin jaren ‘90 ging het slecht met de vastgoedmarkt in de VS. Ondernemers in die sector leden grote verliezen en er werd weinig gebouwd. In 1986 had toenmalig president Ronald Reagan belastingmaatregelen aangescherpt en achterdeurtjes in de belastingwet gedicht.

Volgens verschillende ondernemers, onder wie Trump, zorgden die maatregelen ervoor dat investeringen opdroogden en vastgoedondernemers in de problemen kwamen. “Ze veranderden de spelregels voor mij en voor alle anderen”, zei Trump in zijn betoog in 1991.

In 1993 werden na intensief gelobby van de vastgoedsector, onder wie Trump, twee aanpassingen in de belastingwet aangenomen, waaronder het aftrekken van een verlies in onroerend goed op andere soorten inkomen. De andere maatregel was als schuldeisers een schuld (gedeeltelijk) kwijtscholden, de ondernemer die kwijtschelding niet als inkomen hoefde op te geven bij de belastingdienst.

Belastingontwijking

Afgelopen weekend onthulde de New York Times dat Trump mogelijk achttien jaar geen inkomensbelasting had betaald, op basis van een gelekt belastingdocument uit 1995. Daaruit bleek dat Trump dat jaar een persoonlijk verlies van 916 miljoen dollar had opgegeven. Volgens Amerikaanse belastingregels mocht hij dat verlies in de jaren daarna aftrekken van zijn inkomen.

Omdat de documenten die de New York Times in handen kreeg, slechts een beperkt deel van Trumps belastingadministratie laten zien, is het onduidelijk of hij hier (mogelijk) heeft geprofiteerd van de belastingmaatregelen die in 1993 werden ingevoerd en waar hij zelf voor gelobbyd heeft.
(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be