Trump heeft waarschijnlijk 18 jaar lang geen inkomstenbelasting betaald

Donald Trump heeft naar alle waarschijnlijkheid 18 jaar lang geen inkomstenbelasting betaald. Dat concludeert de New York Times n.a.v. een gelekte belastingaangifte van The Donald uit 1995.

ctubwr7uiaaanbt-jpg-large
Trump’s belastingaangifte uit 1995. Klik om te vergroten.

Trump leed in de vroege jaren ’90 een megaverlies door catastrofale investeringen in casino’s in Atlantic City, volgens The Donald zelf (zie illustratie hiernaast) ter hoogte van 916 miljoen dollar. Dat bedrag mocht de toch-niet-zo-heel-erg-succesvollle-zakenman in de daaropvolgende jaren aftrekken van zijn belastingaangifte. Voor alle duidelijkheid: dit is volstrekt legaal. Nederland kent vergelijkbare regelingen waarbij modale belastingbetalers feitelijk de verliezen van bedrijven en grootverdieners compenseren.

Indien de interpretatie van de NYT juist is – en daar lijkt het wel op – is meteen duidelijk waarom Trump als eerste presidentskandidaat uit de geschiedenis weigert zijn belastingaangiftes openbaar te maken. Hij mag dan wettelijk niks fout gedaan hebben, moreel staat hij er gekleurd op. Een miljardair die weigert zijn steentje bij te dragen en zijn verliezen vrolijk afwentelt op de samenleving, dat maakt geen beste indruk.

Geheel tegen zijn gewoonte onthoudt Trump zich op Twitter, zijn favoriete medium, tot nu toe van commentaar. In plaats daarvan heeft de Republikeinse kandidaat een advocaat op de NYT afgestuurd. Niet omdat het artikel onjuist zou zijn, maar omdat de NYT niet het recht zou hebben Trump’s belastingaangiftes te publiceren.

Trump’s campagneteam heeft inmiddels gereageerd. De echtheid van het document wordt weliswaar niet ontkend, maar volgens het team is de actie van de NYT illegaal, heeft Trump veel andere belastingen wél gewoon betaald en is verder alles de schuld van Hillary Clinton.