Trump dreigt nu ook Venezuela met oorlog

Donald Trump heeft gedreigd militair in te grijpen in Venezuela: “We have many options for Venezuela and by the way, i’m not going to rule out a military option”.

Venezuela dreigt weg te zinken in chaos. De boom onder Chavez was voor een groot deel te danken aan de hoge olieprijs. Na de ineenstorting van de olieprijs is het land economisch in zwaar weer geraakt. Bovendien wordt Venezuela geteisterd door corruptie. De rechtse oppositie meende kans te zien de verworvenheden van de Bolivariaanse revolutie terug te draaien, en organiseerde in een poging Chavez’ opvolger Maduro ten val te brengen gewelddadige betogingen  en sabotage-acties.

Uiteraard kozen de Amerikanen de kant van de oppositie. Vooraanstaande leden van de regeringspartij kregen sancties opgelegd en de VS financiert de rechtse oppositie in Venezuela. Al in 2014, onder Obama, ging er volgens officiële cijfers een bedrag van $5 miljoen naar de oppositie. Ongetwijfeld is dat slechts het topje van de ijsberg.

Maduro heeft verzocht om een gesprek met Trump, maar dat verzoek werd door het Witte Huis afgewezen. Trump is niet geïnteresseerd in praten, maar in actie: “We’re all over the world and we have troops all over the world in places that are very very far away, Venezuela is not very far away and the people are suffering and dying. We have many options for Venezuela including a possible military option if necessary”.

De Amerikaanse president die geïnteresseerd is in het lijden van de Latijns-Amerikaanse bevolking moet natuurlijk nog geboren worden. Het gaat er om de belangen van de VS en het kapitaal veilig te stellen, voor de rest niks.

Bron: de Guardian